Spring til indhold

Digital lyd

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Digital audio)
En lydbølge (grå kurve) samplet over tid

Digital lyd anvender digitale signaler til lydreproduktion. Dette inkluderer Analog-til-digital-konvertering, digital-til-analog-konvertering, digitale lagringsmedier og digital overførsel.

Digital lyd kendes f.eks. fra CD-afspillere og MP3-afspillere.

Lydkompressionsformater[redigér | rediger kildetekst]

For at kunne gemme den digitale lyd på begrænset disk- eller flash-plads eller udsende den i fx en radiokanal, er der udviklet forskellige komprimeringstekniker, der tager udgangspunkt i lyds opbygning og i menneskets evne til at høre lyd.

Der er sket en stadig udvikling af disse tekniker og de nyere tekniker kan opnå samme lydkvalitet ved væsentligt lavere bit-rate. De ældre kodninger giver stærk forvrængning, når man forsøger at anvende en for lav bit-rate.

DAB anvender MP2 ( MPEG-1 level 2 lydkodning) og anvendes i radio/tv produktions/distributions-verdenen.

En nyere kodning end MP2 er det kendte og udbredte MP3-format, der kan levere en bedre lyd ved lavere bit-rater end MP2 kodning kan.

En nyere lydkodning til lave bit-rater hedde AAC+ eller HE-AAC.

Med AAC+ kan man overføre samme lydkvalitet som MP2 med under 50% bit-rate. Det betyder at man i en MUX kan sende over dobbelt så mange radioprogrammer og dermed kan man mere end halvere omkostningen ved at sende hver radiokanal.

Multikanal lyd, kræver stadig anvendelse af andre kodninger – f.eks. Digital Dolby – med bit-rater fra 448 kbps og opefter [1]

En nyere digitale lydkomprimering, som ud over stereo og kan anvendes til flere kanaler, opnås med AAC+ Enhanced, HE-AACv2.


Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "EBU on Multichannel Audio Codecs" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 30. oktober 2008. Hentet 4. januar 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]