İzmit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Izmir.
İzmit
İzmit Rediger på Wikidata
Overblik
Land Tyrkiet Tyrkiet
Provins Kocaeli
Postnr. 41000 Rediger på Wikidata
Telefonkode 262 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) 41 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 376.056 (2022) Rediger på Wikidata
Andet
Tidszone UTC+2
UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 100 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort

İzmit er en by i det nordvestlige Tyrkiet med ca. 303.000 indbyggere (pr. 2009). Byen ligger i provinsen Kocaeli, ved kysten til Marmarahavet. Under navnet Nikomedia blev byen grundlagt 264 f.Kr. af kong Nikomedes 1. af Bithynien, der opkaldte byen efter sig selv. Der havde ligget en by på stedet. Den var blevet ødelagt.

Bithyniens hovedstad[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev hurtigt en af de vigtigste i regionen. Nikomedia blev hovedstad i det hellenistiske kongerige Bithynien og gennemgik en stor udvikling under bithynske konger. Byen blev nok den største arv, de bithynske konger efterlod sig.

Romersk-byzantinske periode[redigér | rediger kildetekst]

Da Bithynien kom under romersk kontrol, fortsatte den som den vigtigste by i området. Dens betydning blev understreget af, at kejser Diokletian i 286 e.Kr. gjorde byen til hovedstad for den østlige del af Romerriget. Man kan sige,at Nikomedia viste vejen for Konstantinopels udvikling og vigtigheden af, at magten blev koncentreret i dette område.

Under de byzantinske kejsere var Nikomedia provinshovedstad og militærcenter for regionen på trods af den lå tæt ved Konstantinopel. Byen blev i 358 f.Kr. ødelagt af et jordskælv, og den blev genopbygget i byzantinernes kampe med araberne og senere tyrkerne. Den var udgangspunkt for de byzantinske styrker. Flere gange faldt den til bl.a. til tyrkerne, men den blev generobret indtil år 1337, hvor de tyrkiske osmanner endeligt erobrede Nikomedia.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]


Tyrkisk geografiSpire
Denne artikel om Tyrkiets geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi