Agglutination (biologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Agglutination er indenfor biologien et udtryk der bruges i forbindelse med "påklæbning" af antigen og antistof i røde blodlegemer. Dette kan eksempelvis forekomme, hvis to ikke-kompatible blodtyper blandes under en blodtransfusion.

Hvis f.eks. moderen har rhesus negativ, og har fået et barn med faderen, som har rhesus positiv, og barnet så også får rhesus positiv – fordi det er dominerende – vil det skabe problemer for moderen hvis hun skal have endnu et barn. For så vil der dannes antistoffer imod rhesusfaktoren og bekæmpe dem. Det kan betyde død, hvis man ikke får en indsprøjtning, ved første barn. [1]

Forklaring: Blodtyper inddeles efter typen af antigener på de røde blodlegemers overflade.

Antigenerne kan bestå af proteiner og kulhydrater, og er genetisk bestemte.

Når de røde blodlegemer flyttes fra en person til en anden, danner modtageren antistoffer mod fremmede antigener. Alle har enten blodtypen (og derfor også antigenerne) A, B, 0 eller AB. Man danner antistoffer mod de antigener, som man ikke selv har i blodet. Altså ville en blodtype B have antistoffet anti-A osv.

Er man blodtype 0 betyder det, at man ikke har antigener, og har både antistofferne anti-A og anti-B. Det betyder, at man kan give blod til alle, men kun modtage andet 0 blod. Blodtype AB har begge antigener og derfor ingen antistoffer, og kan modtage blod fra alle, men kan kun give til andre med AB.

I nødsituation ville man ikke nå, at teste blodtypen, men man vil altid kunne give en med ukendt blodtype noget 0-blod, fordi modtagerens antistoffer ikke har nogle antigener, at reagere med.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Niels Søren Hansen m.fl., Biologibogen 2. udgave, Systime, s. 216
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Biologi Stub
Denne artikel om biologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.