Aidan Gillen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Aidan Gillen
Aidan Gillen.jpg
Gillen i 2012.
Født Aidan Murphy
24. april 1968 (46 år)
Drumcondra, Dublin, Irland
Nationalitet Irland Irsk
Ægtefælle(r) Olivia O'Flanagan (2001-)
Børn 2
Beskæftigelse teater og film/tvskuespiller
Kendte roller Petyr Baelish i Game of Thrones, CIA i The Dark Knight Rises og Tommy Carcetti i The Wire

Aidan Gillen (født Aidan Murphy den 24. april 1968) er en irsk teater og film/tvskuespiller, bedst kendt for sin rolle som Stuart Alan Jones i Channel 4 tv-serie Queer as Folk og for sine roller i HBO's tv-serierne The Wire, hvor han spiller Tommy Carcetti, borgmesteren i Baltimore, Petyr "Littlefinger" Baelish i Game of Thrones og CIA i The Dark Knight Rises.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Gillen blev født i Drumcondra forstad til Dublin, Irland, og uddannet på St. Vincent's C.B.S. i Glasnevin. Han begyndte sin skuespillerkarriere som en teenager med at medvirke i stykker på Dublin Youth Theatre, i en alder af 16 hvor han spillede Nick Bottom i A Midsummer Night's Dream i Project Arts Centre[1], før han flyttede til London i England.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Gillen blev nomineret til en Tony Award for sin meget roste Broadwayrolle i Harold Pinters The Caretaker i 2003. Kort tid efter medvirkede han som den onde Lord Nelson Rathbone i Shanghai Knights samme år, hvor han spillede overfor Jackie Chan og Owen Wilson. Han har også været nomineret til en Irish Times Teater Award for sit portræt af Teach i Dublin Gate Theatres produktionen (2007) af David Mamet's 'American Buffalo. Gillen optrådte sammen med den professionelle wrestler John Cena i filmen 12 Rounds fra 2009. I juli samme år, optrådte han i et engangs- BBC2 drama Freefall sammen med Dominic Cooper og Sarah Harding.

I juli 2010 blev det bekræftet, at Gillen ville spille den vigtige rolle som Petyr Baelish i HBO-serien Game of Thrones.

Aidan Gillen spiler rollen som CIA i filmen The Dark Knight Rises fra 2012, her står han for at tilbageholde filmens antagonist, den store fyr.

Personlige liv[redigér | redigér wikikode]

I 2001 giftede Gillen sig med sin kæreste Olivia O'Flanagan. Parret bor i Irland, med børnene Berry (født i 1997) og Joe (født i 2000).[2] I 2009, da Gillen vandt en Irish Film and Television Awards-pris for sin rolle i The Wire, dedikerede han prisen til Olivia og deres to børn.[3]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. (Engelsk) 3. oktober 2007 'I don't mind nasty roles', The Guardian. Hentet 14/4-2013
  2. (Engelsk) 29. juni 2010 Hot off the Wire, herald.ie. Hentet 14/4-2013
  3. (Engelsk) Winners of the 6th annual Irish Film & Television Awards, ifta.ie. Hentet 14/4-2013
Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi