Alexandra af Grækenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel handler om Dronning Alexandra af Jugoslavien. For andre betydninger, se Prinsesse Alexandra (flertydig).


Alexandra af Grækenland
Dronning af Jugoslavien
Ægtefælle Peter 2. af Jugoslavien
Børn Alexander af Jugoslavien
Far Alexander af Grækenland
Mor Aspasia Manos
Født 25. marts 1921
Athen
Død 30. januar 1993 (71 år)
East Sussex
Begravet Tatoi Palads, Athen

Prinsesse Alexandra af Grækenland[1] og Danmark (25. marts 192130. januar 1993) af Huset Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksburg er eneste datter af kong Alexander af Grækenland og dennes hustru, Aspasia Manos. Gennem sit ægteskab var hun Dronning af Jugoslavien i 1944-1945.

Livshistorie[redigér | redigér wikikode]

Alexandra blev født fem måneder efter sin fars død. Hendes bedstefar, Konstantin 1. af Grækenland, var blevet genindsat på tronen efter at have været i eksil. Da bedstefaderen ikke oprindeligt havde givet tilladelse til ægteskabet mellem Alexandras forældre, blev hun derfor heller ikke anerkendt som legal arving efter faderens død. Imidlertid gennemførte kongen i 1922 en lov, der gav ham tilladelse til at anerkende tidligere indgåede ægteskaber som legale, selvom de var foretaget uden kongens accept. Denne lov var også tilbagegående og bedstefaderen anerkendte herefter ægteskabet mellem Alexandras forældre, hvilket gav hende og moderen titel som prinsesser af Grækenland og Danmark. Der var dog ingen mulighed for at arve tronen.

I 1944 flyttede hun til London og blev her gift med kong Peter 2. af Jugoslavien. Dette gjorde hende straks til dronning af Jugoslavien. Den 17. juli 1945 fødte hun parrets eneste barn, Alexander af Jugoslavien. Traditionen i hjemlandet gav, at kun en kongelig der er født i Jugoslavien kunne blive konge, men parret levede i eksil i London på grund af 2. Verdenskrig. Den britiske regering havde derfor gjort fødselsstedet, Suite 212 på Claridge's Hotel, London, til et suverænt og selvstændigt jugoslavisk territorium for, at opfylde denne tradition. Suveræniteten gjaldt dog kun i et døgn, men da parret først blev frataget tronen i november 1945, anses sønnens titel af kronprins for at være gældende.

Alexandra fik dog efterfølgende en alvorlig depression og sønnen Alexander blev derfor opdraget af sin mormor Aspasia Manos. Hun døde i East Sussex i 1993 og blev efterfølgende begravet ved Tatoi Palads i Athen.

Aner[redigér | redigér wikikode]

Alexandra var tipoldebarn af både Christian 9., Wilhelm 1. af Tyskland og Victoria af Storbritannien.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Eftersom Grækenland afskaffede monarkiet under militærdiktaturen i 1972, og definitivt ved folkeafstæmning i 1974 forsvandt samtidigt denne titel, men trods det bruger og brugte den tidlige kongefamilie de gamle græske titler efter 1974. De har historisk forbindelse til det danske kongehus, og kun deres danske titler er anerkendt internationalt efter 1974.