Almindelig Vibefedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Almindelig Vibefedt ?
Almindelig Vibefedt (Pinguicula  vulgaris)
Almindelig Vibefedt (Pinguicula vulgaris)
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: (Magnoliophyta)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Familie: Lentibulariaceae (Blærerod-familien)
Slægt: Pinguicula (Vibefedt)
Art: P. vulgaris

Almindelig Vibefedt (Pinguicula vulgaris) er en 10 cm høj kødædende plante.

Blomsterkronen er violet med en hvid plet i svælget, med en slank og lige spore. Støvvejen er af to sammenvoksede frugtblade. To stilke. Blomsterne er enkeltstående og står for enden af 10 cm. lange bladløse stængler. De lysegrønne blade er ca. 3 cm. lange, elliptiske, med hele lettere indrullede kanter og hårløse forneden. Bladenes overflade er dækket med sekretudskillende kirtler og lange kirtelhår. Foruden optagelse af normal fotosyntese optager de ekstra næring ved at fange insekter. Kirtler på den øvre overflade af bladet udskiller et klæbende sekret til at fange byttet og fordøjelsesenzym til at opløse dyrets bløddele, så denne næringssuppe kan opsuges af bladet og bruges af planten. Og tilbage sidder dyrets skrumpne hudskelet. Vibefedt er tilpasset til insektbestøvning.

Sidst på sommern dannes der en lille knop af tykke skælformede oprette blade, Resten af rosetten rådner væk, men fra denne vinterknop vokser næste forår en ny roset, og planten er på denne måde flerårig og forsvinder ikke, selv om frøene ikke skulle blive modne.

Den befinder sig bedst helst på fugtig bund, hvor vegetationen ikke er alt for tæt, for dens rodnet er meget svagt udviklet. Meget almindelig er den ved søbredder, moser, fugtige enge, kilder, forskellige slags bredder, moræner og fugtige klipper.

Planten findes i næsten alle europæiske lande, men er relativ sjælden i Danmark og almindelig i Grønland og Færøerne.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: