Almindelig blåfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Almindelig blåfugl. ?
Almindelig blåfugl, han.Foto: Luc Viatour
Almindelig blåfugl, han.
Foto: Luc Viatour
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Lycaenidae (Blåfuglefamilien)
Slægt: Polyommatus
Art: icarus
Videnskabeligt artsnavn
Polyommatus icarus
Rottemburg 1775

Den almindelige blåfugl er som navnet antyder den mest almindelige blåfugl i Danmark. Blåfuglen er ikke meget for våd bund, men bortset fra det kan den findes på vejskråninger, byggegrunde, heder, enge, overdrev, skovlysninger og andre lysåbne græsklædte pletter med forskellige ærteplanter, som er larvens foretrukne føde. De første almindelige blåfugle ses i maj og helt hen i september kan man være heldig at støde på dem.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Hannerne af den almindelige blåfugl er lysende blå, mens hunnerne findes i mange variationer over mørkt chokoladebrun med orange pletter til lys blå som hannen. Sommerfuglens vingefang er 25-33 mm, uden den store forskel i størrelsen mellem kønnene.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Den lange flyvetid skyldes, at sommerfuglen har op til 3 generationer på en enkelt sommer. En uge efter ægget er lagt klækkes larven. Efter ca. 4 uger forpupper den sig og sommerfuglen klækkes af puppen 10-20 dage senere. De sene larver sætter sig til overvintring tæt ved jordoverfladen ved værtsplanterne.

Larvens foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Sommerfuglelarver er specialiserede til kun at æde nogle få planter. Larver af Almindelig blåfugl lever af: Humle-Sneglebælg, almindelig kællingetand eller Harekløver.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Michael Stoltze: Danske dagsommerfugle, København 1996, pp. 312-315.