Amatørhistoriker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Amatørhistoriker er betegnelsen for en person, der beskæftiger sig med faget historie enten som en hobby eller professionelt uden at have uddannelse inden for dette felt. Amatørhistorikeren adskiller sig også fra faghistorikeren ved ofte at søge at formidle sine resultater til den brede offentlighed, men sjældent søger udgivelse i akademiske publikationer eller at blive en del af den akademiske diskurs. Amatørhistorikerens virksomhed kan være identisk med faghistorikerens: Alle aspekter af historievidenskab såsom omgang med historisk kildemateriale og formidling af historie. Amatørhistorikere, der udelukkende beskæftiger sig med formidling, kaldes ofte for populærhistorikere.

Amatørhistorikere efter emne[redigér | rediger kildetekst]

Samtidshistorie[redigér | rediger kildetekst]

Kunsthistorie[redigér | rediger kildetekst]

Fra 1961 til 1965 satte Asger Jorn sit maleri i baggrunden og rejste rundt i Skandinavien sammen med Gerard Franceschi og Ulrik Ross og fotograferede og dokumenterede skandinavisk kunst.

Projektet stoppede uafsluttet i 1965, da Jorn trak sig, fordi han ikke kunne acceptere, at projektet skulle domineres af akademiske fagfolk. Dog stillede Silkeborg kommune en bygning til rådighed til husning af alt materialet, bl.a. 25.000 fotografier. Samlingen blev til det, der i dag er Museum Jorn, Silkeborg. Til dato er 7 af de 32 bind blevet udgivet.

Wikipedia[redigér | rediger kildetekst]

  • Wikipedia er det største amatørhistoriske projekt til dato. Meget af materialet i Wikipedia har karakter af historieformidling, men da bidragyderne ofte er anonyme, er det ukendt, hvilken faglig baggrund de har. Man må dog antage, at et stort antal amatørhistorikere bidrager.

Kritik[redigér | rediger kildetekst]

Kritikken af amatørhistorikerne fra især faghistorikerne er udbredt. Populærhistorikere, der ofte er at finde på bestsellerlisterne, kan kritiseres for at gøre materialet mere farverigt end det fagligt kan bære.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]