American Beauty

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
American Beauty
Filmens logo
Filmens logo
Originaltitel American Beauty
Dansk titel American Beauty
Genre Drama
Instrueret af Sam Mendes
Produceret af
Manuskript af Alan Ball
Baseret på
Medvirkende
Musik af
Fotografering
Klip
Filmstudie
Distributør
Udgivelsesdato
Censur
Længde
Land USA USA
Priser
Sprog Engelsk
Budget
Indtjening
Efterfulgte '
Fortsættes i '
på IMDb
Hjemmeside
DVD
VHS
Blu-ray

American Beauty er en amerikansk film fra 1999 instrueret af Sam Mendes og skrevet af Alan Ball. Kevin Spacey har hovedrollen som Lester Burnham, en midaldrende mand, der får en midtvejskrise, da han bliver forelsket i sin teenagedatters bedste ven. Annette Bening spiller Lesters materialistiske kone, Carolyn, og Thora Birch spiller deres usikre datter, Jane, Mena Suvari, Wes Bentley, Chris Cooper og Allison Janney deltager også i filmen. Filmen er blevet beskrevet af akademikere som en satire på den amerikansk middelklasse forhold til skønhed og personlig tilfredsstillelse. Analyser af filmen har fokuseret på filmens udforskning af romantisk og faderlig kærlighed, seksualitet, skønhed, materialisme og selv-frigørelse.

Ball begyndte at skrive American Beauty som et skuespil i begyndelsen af 1990'erne, delvist inspireret af mediercirkuset omkring Amy Fisher retssagen i 1992. Han opgav stykket da han indså at historien ville ikke fungere på scenen. Efter flere år som tv-manuskriptforfatter, genoplivede Ball idéen i 1997, da han forsøgte at komme ind i filmindustrien. Det modificerede manuskript havde et kynisk livssyn, der var påvirket af Ball's frustrerende periode som forfatter for flere sitcoms. Producenter Dan Jinks og Bruce Cohen tog American Beauty til DreamWorks, og det nystartede filmstudie købte Ball's manuskript for $ 250.000. Dreamworks finansierede den 15 millioner dollars dyre produktion og fungerede som den nordamerikanske distributør. American Beauty markerede den anmelderroste teaterdirektør Mendes filmdebut.

Spacey var Mendes første valg til rollen som Lester, selvom DreamWorks havde opfordret ham til at overveje bedre kendte skuespillere, studiet foreslog desuden også flere forskellige skuespillere til rollen som Carolyn indtil Mendes gav Bening tilbuddet uden DreamWorks' viden. Optagelserne fandt sted fra december 1998 til februar 1999 på Warner Brothers Backlot i Burbank, Californien og på location i Los Angeles.

Filmen blev udgivet i Nordamerika den 15. september 1999, og blev positivt modtaget af både kritikere og publikum, det var det bedste anmeldte amerikanske film i 1999 og indtjente over 350 millioner dollars på verdensplan. Anmelderne roste de fleste aspekter af filmen, med særlig vægt på Mendes, Spacey og Ball. DreamWorks lancerede en stor kampagne for at øge American Beauty's chancer for at vinde en Oscar. Filmen endte med at vinde bedste film, bedste instruktør, bedste mandlige hovedrolle (for Spacey), bedste originale manuskript og bedste fotografering ved årets oscaruddeling. Filmen var nomineret til og vandt mange andre priser og hædersbevisninger, hovedsagelig for instruktion, forfatterskab og skuespil.

Priser
Foregående:
Shakespeare in Love
Oscar for bedste film
1999
Efterfølgende:
Gladiator
Foregående:
The Straight Story
Robert for årets amerikanske film
2001
Efterfølgende:
Ringenes Herre - Eventyret om Ringen
Foregående:
The Straight Story
Bodilprisen for bedste amerikanske film
2001
Efterfølgende:
Ringenes Herre - Eventyret om Ringen
Foregående:
Saving Private Ryan
Golden Globe for bedste film - drama
2000
Efterfølgende:
Gladiator
Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film