Andrej Nikolajevitj Tupolev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Andrej Nikolajevitj Tupolev
Туполев в Омске архив С П Королева.jpg
Andrej Tupolev
Fødselsnavn Pavel Osipovich Sukhoj
Født 10. november 1888
Pustomazovo, Tver oblast, Russiske Kejserrige
Død 23. december 1972 (84 år)
Moskva, Sovjetunionen
Nationalitet Sovjetunionen
Kendt for Flydesign
Beskæftigelse Centrale Institut for Aero- og Hydrodynamik TsAGI
Tupolev

Andrej Nikolajevitj Tupolev (russisk: Андрей Николаевич Туполев); 10. november 1888 - 23. december 1972) var en sovjtisk ingeniør og designer af flyvemaskiner. Tupolev anses som grundlæggeren af Sovjetunionens flyindustri.

Han grundlagde den sovjetiske flyproducent Tupolev den 22. oktober 1922.

Tupolev var leder af det sovjetiske Centrale Institut for Aero- og Hydrodynamik TsAGI (russisk: Центральный аэро-гидродинамический институт; ЦАГИ) fra 1929 til sin død i 1972, hvor han designede og medvirkede ved designet af mere end 100 fly, hvoraf 78 satte verdensrekorder. Tupolev modtog en lang række priser og hændersbevisninger, og var æresmedlem at Storbritanniens Royal Aeronautical Society[1] og af American Institute of Aeronautics and Astronautics.[2] I Sovjetunionen blev Tupolev hædret ved optagelse i 1953 i Sovjetunionens Videnskabernes Akademi, udnævnelse til generaloberst (1968) og tre gange tildelt Det Socialistiske Arbejdes Helt (1945, 1957, 1972).[3]

Andrej Tupolev og den øvrige ledelse af TsAGI blev i 1937 arresteret og anklaget for sabotage, spionage og støtte til det russiske fascistparti. Mange af Tupolevs kolleger blev henrettet efter skueprocesser. Tupolev blev fængslet og blev i 1940 idømt 10 års fængsel, men blev imidlertid løsladt i 1941 efter Tysklands invasion af Sovjetunionen for at "udføre vigtigt arbejde for forsvaret".[4] Han blev først fuldt rehabiliteret to år efter Josef Stalins død i 1953.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Luftfart Stub
Denne artikel om flyvning er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.