Androfili og gynofili

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Formatering af flertydig artikel
Denne flertydige artikel er i øjeblikket ikke tilpasset det vedtagne format for flertydige artikler.

Gynofili (eller gynefili) (fra græsk gunē, "kvinde" + -phili, "kærlighed") er romantisk og/eller seksuel tiltrækning rettet mod voksne kvinder, og

Androfili (fra græsk andro-, "mand," + -phili, "kærlighed") er tiltrækning rettet mod voksne mænd.

Der er to primære anvendelser af disse betegnelser:

1. Seksuel orientering og køn
Termerne gynofili og androfili bruges i stigende grad om den seksuelle orientering af personer der er transgender eller interkønnede, da betegnelserne homoseksuel og heteroseksuel kan være problematiske, da betegnelserne homoseksuel og heteroseksuel siger ikke blot noget om kønnet af den person man er tiltrukkket af, men også om ens eget køn. Betegnelserne gynofili og androfili kan være af foretrække, da de kun drejer sig om kønnet på målet for den seksuelle tiltrækning.

2. Seksuel orientering og alder
Gynofili og androfili kan bruges til at skelne seksuel tiltrækning rettet mod voksne fra pædofili, dvs. seksuel tiltrækning rettet mod børn. Inden for behandling af pædofile bruges gynofili om "tiltrækning til voksne kvinder", og målet med behandlingen kan være at erstatte pædofili med gynofili.

Betegnelsen androfili har endvidere været brug om samfund (som det antikke græske) hvor seksuelle forhold til drenge blev regnet som normalt men hvor homoseksualitet regnedes som socialt uacceptabelt.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Dynes, Wayne R. (ed.) (1990) Androphilia. Encyclopedia of Homosexuality, St. James Press, ISBN 978-1-55862-147-3
Sex Stub
Denne artikel om sex eller sexologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.