Anna Zippel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Anna Zippel, födt 1630-tallet, død i 1676, var en svensk heks, sammen med sin søster Brita Zippel den kendteste af de mange kvinder der blev dømt som heks i de svenske hekseforfølgelser fra 1668 til 1676.

Anna var ikke nogen typisk heks, hun var en respekteret og velbjærget borgerkvinde i Stockholm; hun var gift med Bengt Bråk, som ejede et bageri og en mølle, selv lavede og solgte hun forskellige medicinske præparater sammen med veninden Anna Månsdotter, og hendes brødrerne var lerare i boll-sporter ved det kongelige hof. Hun forsørgede også sin søster Brita, som to gange før blev anklaget for hekserier og no var utblotet. Hun blev beskrevet som en elegant kvinde i fine klæder; børnene sagde, at det var Anna, som klædte dem til brud med Satan, at hun var dronning på hekseforsamlingerne og at hun spillede terning med sin søster om, hvem der skulle sætte ild til det kongelige slot.

Som for de fleste svenske hekse var den vigtigste anklage mod hende at hun førte børn til heksemøderne. 50 vidnede mod hende i rettegangen.

Annas forsvarede sig stolt og beundringsværdigt ved rettergangen. Hun sagde, at hun var blevet anklaget fordi hun var fremgangsrig i forretningssager; og at det ikke spillede nogen rolle hvor mange der vidnede mod hende, hun var og blev uskyldig, og intet ville forandre dette om så alle præster i hele landet vidnede mod hende.

Sammen med søsteren og Anna Månsdotter blev Anna Zippel dømt, halshugget og siden brændt.

Da hun medeltes domen, svarte hun; "Nå! Jeg er fortvar uskyldig. Gud förlåde er för den domen."

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Lars Widding: När Häxbålen brann
  • Alf Åberg: Häxorna