Annelise Reenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Annelise Reenberg
Født 16. september 1919 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 12. december 1994 (75 år) Rediger på Wikidata
Gentofte, Danmark Rediger på Wikidata
Far Holger Reenberg Rediger på Wikidata
Ægtefælle Poul Bang (1967, fra 1967) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmfotograf, filminstruktør, manuskriptforfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Annelise Reenberg (født 16. september 1919 i København, død 12. december 1994 i Gentofte) var en dansk filmfotograf, filminstruktør og manuskriptforfatter.

Liv og karriere[redigér | rediger kildetekst]

Annelise Reenberg blev født i København i 1919 som datter af skuespillerparret Holger Reenberg og Magda Helene Borving Eriksen Reenberg. Således var hun halvsøster til sanger Elga Olga og skuespiller Jørgen Reenberg.

Annelise Reenberg blev uddannet som teknisk fotograf på Burmeister & Wain. I 1943 blev hun fotografassistent ved Saga Studio og blev herved den første kvindelige filmfotograf i Danmark. Hendes mor introducerede hende til instruktør og direktør Poul Bang, der blev hendes læremester og senere også ægtefælle. Parret forlod i 1946 Saga Studio til fordel for Nordisk Film, hvor Annelise Reenberg fik sit gennembrud som filmfotograf i 1947 med filmen De pokkers unger. I 1949 modtog hun en Bodil som bedste filmfotograf for filmen Kristinus Bergman.[1] Herefter vendte Annelise Reenberg og Poul Bang tilbage til Saga Studio, hvor Annelise i 1950 debuterede som filminstruktør med filmen Historien om Hjortholm. I 1953 debuterede hun som forfatter med filmmanuskriptet Ved Kongelunden skal brylluppet stå (medforfattere var John Olsen og Poul Sarauw).

Parret giftede sig den 10. maj 1967, knap to måneder før Poul Bangs død. Annelise Reenberg trak sig tilbage i 1971 og døde i Gentofte i 1994.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lennard Højbjerg; Peter Schepelern; Torben Kragh Grodal (2003). Film Style and Story: A Tribute to Torben Grodal. Museum Tusculanum Press. s. 37–. ISBN 978-87-7289-851-3.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

FilmSpire
Denne biografi om en filminstruktør er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Artiklen om Annelise Reenberg kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.