Annette Bening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Annette Bening
Fulde navn Annette Carol Bening
Født 29. maj 1958 (55 år)
Topeka, Kansas, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Aktive år 1986-nu
:
Ægtefælle(r) J. Steven White (1984-1991, skilt)
Warren Beatty (1992-nu)
Børn 4
Beskæftigelse Skuespiller
Golden Globe
Bedste skuespiller, musical eller komedie (2004) for Being Julia og (2011) for The Kids Are All Right
BAFTApriser
Bedste kvindelige hovedrolle (2000) for American Beauty
Annette Bening, 2005

Annette Carol Bening (født 29. maj 1958) er en amerikansk skuespiller, der især i begyndelsen af 2000'erne har vist et stort talent i en række Hollywood-film.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Annette Bening er født i Kansas, hvor hun levede med sin familie, indtil den flyttede til San Diego i Californien i 1965. I high school viste hun talent for skuespil ved at spille hovedrollen i en opsætning af The Sound of Music. Hun forfulgte denne interesse og tog en uddannelse i skuespil ved San Francisco State University. Efterfølgende tog hun en egentlig uddannelse som skuespiller i San Francisco og opnåede sine første successer på teater der.

Hun flyttede senere til New York City, hvor hun i 1987 fik sin første større rolle på et off-Broadway-teater. Hun havde da haft debut i en tv-produktion, og efter yderligere et par engagementer i tv fik hun sin første spillefilmsrolle i Ferie med bjørn på med blandt andet Dan Aykroyd. Snart viste hun sit store talent i filmen Valmont, hvorpå hun har haft en række roller.

Annette Bening var oprindeligt gift med en koreograf, som hun dog i forbindelse med flytningen til New York var blevet separeret og senere skilt fra. I 1991 mødte hun under indspilningen af Bugsy Warren Beatty, som hun året efter blev gift med. Parret har fire børn og bor i Los Angeles.

Blandt hendes mest kendte film er American Beauty og Being Julia, som begge gav hende nominering til Oscar for bedste kvindelige hovedrolle – uden hun dog har fået prisen indtil videre. Til gengæld modtog hun for sidstnævnte film en Golden Globe, og hun har også modtaget andre priser.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Herunder følger en række af film, som Annette Bening har medvirket i:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]