Antares

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For rumraketten, se Antares (raket)
Størrelsesforholdet mellem Antares (til venstre) og vor egen Sol markeret med en lille prik ved pilen øverst. Den sorte streg viser Antares' størrelse i forhold til størrelsen af Mars' kredsløb om Solen. Midt i billedet en anden rød gigant, Acturus.
VLTI konstrueret billede af Antares

Antares (α Scorpii / Alpha Scorpii) er hovedstjernen i stjernebilledet Skorpionen. Den er en rød superkæmpe og den 16. mest lysstærke stjerne på nattehimmelen. Sammen med Aldebaran, Spica og Regulus er Antares en af de fire mest lysstærke stjerner nær Ekliptika.

Antares' diameter er 700 gange større end Solens diameter. Såfremt Antares blev placeret, hvor Solen befinder sig, ville Antares nå forbi Mars' bane. Antares er 600 lysår eller 180 parsec fra vort solsystem.

Antares er en dobbeltstjerne; Antares B er mindre i omkreds, og meget mindre lysstærk end Antares A, hvilket gør Antares B meget vanskeligere at få øje på end hovedstjernen.

Den røde farve har gjort den til genstand for interesse i mange gamle kulturer, både Egypten, Persien og Indien.

Det lykkedes i 2017 at optage det til dato (26.aug.2017) mest detaljerede billede af en stjerne. Billedet blev optaget med ESAs Very Large Telescope Interferometer under ledelse af den japanske astronom Keiichi Ohnak. Teamet har også lykkedes med at beskrive gasbevægelser i Antares overflade.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: Sky map 16h 29m 24s, −26° 25′ 55″

AstronomiSpire
Denne artikel om astronomi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.