Anwar Ibrahim

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Anwar Ibrahim

Anwar Ibrahim (født 10. august 1947) er en malaysisk politiker.

I 1971 deltog han i grundlæggelsen af Den islamske ungdomsbevægelse i Malaysia (Angkatan Belia Islam Malaysia) og spillede en væsentlig rolle i organisationen frem til april 1982, da han blev medlem af United Malays National Organisation (UNMO). Han blev en af protegeerne til premierminister Mahathir bin Mohamad, men blev senere en fremtrædende kritiker af Mahathirs styre.

Ibrahim var medlem af Malaysias parlament fra 1982 til 1999. Han var vicepremierminister og finansminister fra 1. december 1993 til 2. september 1998.

I 1999 blev han dømt til seks års fængsel for korruption. Året efter blev han i tillæg dømt til ni års fængsel for påstået homoseksuelle handlinger med sin chauffør. Retssagerne blev kritiseret for brug af tortur og vold mod Ibrahim.

Kritikere har fremholdt at dommene mod Ibrahim var politisk motiveret, og både udenlandske regeringer og menneskerettighedsorganisationer regnede ham som en politisk fange.

I september 2004 ophævede Malaysias højesteret overraskende den anden dom, og Ibrahim blev løsladt fra fængsel.

29. juni 2008 søgte Ibrahim tilflugt i den tyrkiske ambassade i Kuala Lumpur, efter at have blevet anmeldt for homoseksuelle handlinger af en ung medarbejder. Ibrahim tilbageviser beskyldningen og ser på den som et forsøg på at hindre ham fra at genoptage en politisk karriere.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]