Apachedans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Apache el. apachedans er en meget dramatisk dans som normalt forbindes med den parisiske gadekultur i begyndelsen af det 20. århundrede. Dansens navn udtales ah-PAHSH (ikke ah-PATCH-ee, som indianerstammen).

Dansen er meget brutal for kvinden og kan fx vise en primitiv, passioneret "diskussion" mellem en alfons og en prostitueret.[1] "Valse des rayons" fra Offenbachs ballet "Le papillon" blev brugt i en forestilling i 1908Moulin Rouge og er blevet den musik som oftest associeres med dansen. Olivia og Brutus danser somme tider apachedans i de gamle Skipper Skræk tegnefilm.

Den svensk-jødiske kunstner Isaac Grünewald har i 1918 malet et ekspressionistisk maleri, der afbilder dansen.[2] Motivet er også kendt fra den tyske litteratur, hvor bl.a. den tyske forfatter Klabund har skrevet digtet Apachen-Abscheid i 1916.[3][4]

Dansen er opkaldt efter apacherne, de parisiske gadebander.[1]

Den berømte franske 10-delte 7-timers stumfilm Les Vampires (1915, genudgivet på DVD i 2005) om en apachebande, "Vampires", indeholder en række scener med apachedans udført af rigtige apachedansere fra gaden, frem for skuespillere.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Apache Dance". streetswing.com. Hentet 30. marts 2018.
  2. ^ "Dansen om Isaac Grünewald". bruun-rasmussen.dk. 25. september 2015. Hentet 30. marts 2018.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
  3. ^ "Apachen-Abschied". gedichte.eu. Hentet 30. marts 2018.
  4. ^ "Commodities of Desire: The Prostitute in Modern German Literature". Camden House. 2000. s. 175. Hentet 30. marts 2018.


DansSpire
Denne artikel om dans eller danseudtryk er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.