Arbejdsmiljøloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arbejdsmiljøloven
Dansk lovgivning
Lang titel: Lov om arbejdsmiljø
Type: Lov
Nummer: 681
År: 1975
Ressort: Beskæftigelsesministeriet
Datoer
Vedtaget: 17. december 1975
Stadfæstet: 23. december 1975
Status: Gældende
Lovens gang gennem Folketinget
Læs loven på Retsinformation.dk

Arbejdsmiljøloven er en rammelov, der indeholder krav til arbejdsmiljøet, der skal overholdes på alle danske arbejdspladser. I formålsparagraffen i arbejdsmiljøloven hedder det, at:  Målet er at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø, der til enhver tid er i overensstemmelse med den tekniske og sociale udvikling i samfundet.

Fortolkningen og vurderingen af arbejdsmiljøet er afhængig af den samfundsmæssige og sociale udvikling og loven suppleres løbende med bekendtgørelser, der mere detaljeret fortæller, hvordan lovens mål kan opfyldes på forskellige arbejdsmiljøområder.

Arbejdsmiljøloven er således en samling af regler, der beskriver krav og anvisninger til forsvarlig udførelse af forskellige typer lønarbejde.

De vigtigste områder omhandler blandt andet arbejdets udførelse, f.eks at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres således, at det sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarligt. Arbejdspladsens indretning, tilrettelæggelse af pauser, toilet- bade- og spiseforhold, ensformigt gentaget arbejde (EGA), personlige værnemidler m.v.

Hvileperioder og fridøgn som blandt andet siger, at man skal have mindst 11 timers hvile pr. døgn og et ugentligt fridøgn.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Erhverv og erhvervslivSpire
Denne artikel om erhverv, erhvervsliv og arbejdsmarked er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.