Arganolie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive.
Ambox scales.svg Denne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Arganplantage

Arganolien er en planteolie, som presses ud af kernerne fra frugten på argantræet (Argania Spinosa), som vokser vildt i Marokkos ørken. Det er især i det sydlige Marokko, at træet vokser. Olien findes i en spise udgave og i en kosmetisk udgave. Den spiselige udgave har været kendt af Berberne i Marokko i århundreder, hvor den har været en fast den af dagligdagen. Den kosmetiske udgave er relativt ny, da den blev opdaget i slutningen af det 19. århundrede. Den kosmetiske arganolie er den mest kendte, især på grund af de mange egenskaber, som olien har. Olien kendes under navnet Argania Spinosa Kernel Oil.

Argantræet[redigér | redigér wikikode]

Argan træet (Argania Spinosa) er truet, og derfor er træet fredet. Det er ligeledes på UNESCOs liste over fredede sorter. Det medfører, at det er forbudt for lokalbefolkningen i Marokko, at fælde eller bruge træet. Det er kun lovligt at benytte frugterne fra træet, dog skal disse plukkes forsigtigt. Den marokkanske regering har igangsat et stort projekt, som skal redde Marokkos nationaltræ fra udrydning. Derfor udplantes der årligt mange nye træer. Det sker både vildt-, i privatejede områder og i lukkede reservater. Argantræet vokser ikke kun i Marokko. Det vokser også vildt i Mexico, men der bærer træet ikke frugter, og derfor er der heller ingen olie produktion i Mexico. Argan træet vokser meget langsomt, og det kan blive op til 2-300 år gammelt. Træet er en naturlig madcentral for mange af Marokkos vilde dyr, men også gederne nyder godt af træets friske blade og frugter.

Arganolien[redigér | redigér wikikode]

Presning[redigér | redigér wikikode]

Som nævnt er der to typer af arganolie. Der er derfor også to metoder at forarbejde og presse på.

Spiselig arganolie Den spiselige arganolie presses ud af ristede argan kerner. Ristningen kan sammenlignes lidt med ristningen af kaffebønner. Under selve ristningen forbrændes nogle af de stoffer, som fordøjelses systemet ikke har godt af, og olien gøres mildere. De ristede argan kerner presses herefter ved lav temperatur på maskiner, og dermed er olien en realitet. Den spiselige olie benyttes til at dyppe brød i, til salater eller som tilbehør til diverse retter.

Kometisk arganolie I modsætning til den spiselige olie, så forarbejdes kernerne ikke ved den kosmetiske olie. Det er de rå argan kerner, som presses langsomt ved lav temperatur. Denne presning kan sammenlignes med presningen af ekstra jomfru oliven olie. Den kosmetiske olie benyttes til pleje af huden, håret, neglene og mod diverse skavanker.

Lokalt presses begge typer olier på den gamle metode, hvor kernerne lægges mellem sten, som herefter gnides imod hinanden. Til denne metode anvendes der vand, hvorfor oliens holdbarhed nedsættes til max 3 mdr.

Olie fakta[redigér | redigér wikikode]

Fedtsyrer Procent
Oliesyre 42,8%
Alfalinolensyre 36,8%
Palmitinsyre 12,0%
Stearidonsyre 6,0%
Linolsyre <0,5%

Arganolie indenholder tocopheroler (E-vitamin), fenoler, carotener og fedtsyrer (80% umættede fedtsyrer ).

Social påvirkning[redigér | redigér wikikode]

Især opdagelsen af den kosmetiske argan olie, og dens store succes, har haft en social påvirkning i det fattige Marokko. Nødderne hvorfra argan kernene stammer, indsamles og knækkes af kvinderne kooperativer. Dette giver kvinderne en stabil indkomst, som mange benytter til at investere i uddannelse, enten til dem selv eller deres børn. Det er dog et hård fysisk arbejde at plukke/indsamle argan frugterne, og herefter knække de hårde argan nødder.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. "Biosphere Reserve Information" by UNESCO
  2. Ugebladet Søndag
  3. Hard Nut to Crack: Beauty and Antioxidant Oil by WSJ
  4. Argan oil helps Moroccan women become breadwinners by BBC
  5. Disconcerting Argan Oil Facts
  6. Argan oil facts
  7. Arganoil data
  8. Argan Oil: What's 'Oil' the Fuss About?
  9. Morocco's 'liquid gold' liberates Berbers