Arne Astrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Autobiografi
(Dele af) denne artikel er eller antages at være en selvbiografi. Det er imod Wikipedias normer og betyder, at artiklen helt eller delvis bør omskrives af en uafhængig person eller slettes. I mellemtiden anbefaler vi læserne at tage dette med i betragtning under læsningen.

Arne Vernon Astrup (født 1955) er en dansk overlæge, forsker, forfatter, professor og institutleder for Institut for Idræt og Ernæring ved Det Natur- og Biovidenskabelige FakultetKøbenhavns Universitet siden 1990.

Astrup blev i 1981 færdig som læge ved Københavns Universitet og fortsatte derefter med en speciallægeuddannelse i Intern Medicin. I 1986 modtog han den medicinske doktorgrad (dr.med.) på sin disputats om stofskifte og forbrænding i mennesker.

Han er desuden, bl.a.:

Gennem sin forskerkarriere har han udgivet over 600 videnskabelige publikationer [1], samt en række videnskabelige og populære bøger, og er skribent for bl.a. de medicinske tidsskrifter The Lancet og New England Journal of Medicine, samt det danske Ugeskrift for Læger. Han skriver desuden klummer og brevkasser i bl.a. Ekstra Bladet, 24 Timer og Ude og Hjemme. I 2010 blev han af det amerikanske ISIS Reuters placeret som nummer 4 på den internationale rangliste over mest produktive forskere inden for overvægt og fedme[Kilde mangler]. Han har modtaget adskillige æresbevisninger for sin forskning[Kilde mangler] og blev udnævnt til Ridder af Dannebrog i 1991.

Arne Astrup har gennem sit virke som leder af Institut for Idræt og Ernæring haft markant indflydelse på udviklingen af dette.

Sammen med ernæringseksperten Christian Bitz, står Arne Astrup bag kostforsøget "Diogenes", der kommercielt markedsføres med slankekuren "Verdens Bedste Kur".[2]

Kontroverser[redigér | redigér wikikode]

Arne Astrup var i 90-erne meget kritisk over for helsebranchens markedsføring af kosttilskud, og advarede i kraftige vendinger forbrugerne mod en række kosttilskud (beta-karoten, vitamin E m.fl.) med henvisning til at forbruget kunne være forbundet med øget risiko for hjertekarsygdom og kræft. Som følge heraf forsøgte helsebranchen, herunder Matas og Pharma Nord A/S, at få ham afskediget fra universitetet og afsat som formand for Ernæringsrådet. Arne Astrup fik dog opbakning fra universitetsledelsen og Fødevareministeriet, og sagen blev afvist[Kilde mangler]. Arne Astrup har siden 1990 ledet Institut for Human Ernæring, men efterfølgende har, ikke mindst helsebranchens forskellige talerør, kritiseret Astrup.[3]

Arne Astrup opfandt i samarbejde med DAK-Laboratoriet A/S slankepillen Letigen, der senere blev produceret af medicinal firmaet Nycomed A/S og sendt på det danske marked i 1990. Samtidig afhændede Astrup sine rettigheder.[4] Slankepillen blev trukket tilbage fra markedet i 2002, da den kom under mistanke for at kunne give alvorlige bivirkninger, herunder hjerneblødninger og blodpropper.[5]

I 2003 gik Arne Astrup i spidsen for ernæringsforskere i en kritik af Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther, som hævdede at fedtindholdet i kosten ikke spillede nogen rolle for overvægt. Jørgen Winther svarede igen med at kritisere Arne Astrup for at have vildledt om hvorvidt sukker i sodavand var fedende eller ej,[6] på et tidspunkt hvor han var formand for Ernæringsrådet og hans forskning til dels blev finansieret af Danisco[7][8] Flere sundhedsordførere gjorde efterfølgende Arne Astrup direkte ansvarlig for den stigende overvægt i det danske samfund.[9]. Arne Astrup blev efterfølgende frikendt for anklagerne af såvel det statslige Ernæringråd, universitets ledelse, samt Udvalget for Videnskabelig Uredelighed.[10].

Ligeledes i 2003 trak Astrup sig ud af samarbejdet omkring slankemidlet Speasy der blev lanceret i januar 2003.[11]

Astrup blev i 2009 kritiseret for, at han roste en slankepille, der blev produceret af et firma han havde aktier i.[12]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]