Askese

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. sep. 2014, 23:54 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)

Askese (fra græsk: áskesis = øvelse, fra askeîn = at øve sig) er en ofte religiøst begrundet afholdenhed fra kropslige behov og nydelser. Askesen kan foregå i kortere perioder eller være livsvarig. Det, asketen undgår, er fx mad, alkohol, socialt liv, kønsliv mv. Faste, eneboerliv og cølibat er former for asketisk praksis.

Gennem askesen håber den udøvende at komme nærmere det religiøse ved at frigøre sig fra jordiske og kropslige behov og betingelser. Ofte ligger der et ønske om selvkontrol og en negativ opfattelse af det materielle liv til grund for askesen.

Askese praktiseres i mange religioner, bl.a. buddhisme, hinduisme, islam og kristendom. Ofte praktiseres askesen sammen med meditation eller bøn. I kristendommen kommer askese bl.a. til udtryk i klosterlivets nøjsomhed og i den katolske kirkes håndhævelse af kravet om, at præster skal leve i cølibat.

Der kan ikke blot ligge religiøse, men også sundhedsmæssige eller ideologiske årsager bag et valg om at føre et asketisk liv.