Assia Zlatkowa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Assia Zlatkowa Schwarck
Født Assia Georgiewa Zlatkowa
17. april 1953 (70 år)
Plovdiv, Bulgarien
Plovdiv, Bulgarien Rediger på Wikidata
Statsborger Bulgarien Rediger på Wikidata
Ægtefælle Gösta Schwarck Rediger på Wikidata
Genre Klassisk musik
Beskæftigelse Koncertpianist
Aktive år 1957–
Pladeselskab Point
Påvirket af Kutewa
Instrumenter
Klaver Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Assia Zlatkowa Schwarck (født 17. april 1953) er en dansk-bulgarsk koncertpianist, der var mest aktiv i perioden 1960-1990. Hun lever nu det meste af tiden en tilbagetrukken tilværelse i Spanien som enke efter Gösta Schwarck. Hun blev dansk statsborger i 1978, og i 1981 blev Assia Zlatkowa optaget i Kraks Blå Bog.

Tidlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Som barn udviste Assia Zlatkowa et stort musisk talent, og som 5-årig blev hun optaget på Musikskolen i Sofia. I den bulgarske musikpædagogiske film "De første trin" havde hun hovedrollen som 8-årig, og i en alder af 9 spillede hun som solist med flere bulgarske symfoniorkestre, hvor hun debuterede med Haydns d-dur-koncert.

Sin fortsatte uddannelse fik hun på Musikkonservatoriet i Sofia under ledelse af professor Kutewa, og hun studerede også under ledelse af professor Guido Agosti i Weimar og Siena samt professor Herman D. Koppel.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Assia Zlatkowa vandt 3 internationale førstepriser: som 13-årig: 1. Pris England 1966 (Middlesbrough) og 14-årig: 1. Pris Bulgarien 1967 (Russe) og 19-årig: 1. Pris i Italien 1972 (Enna).

Maëstro Kurt Masur engagerede den 14-år gamle Assia Zlatkowa til at spille Mozarts d-mol-koncert KV 466 med Dresdner-Filharmonien 4 gange over 4 dage. Dirigent var Professor Heinz Bongartz.

Hun er siden ofte blevet inviteret til Tyskland, både Øst- og Vest-, og 17 år gammel spillede hun sammen med 'Berliner Philharmonikerne' Beethovens 3. klaverkoncert, hvorefter hun turnerede i Polen, Italien, Øst- og Vesttyskland og Danmark.

I Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Under sin første soloklaverkoncert i Sommerhaven Tivoli, København, i august 1975 tog hun Danmark med storm, hvilket resulterede i flere invitationer om solistoptræden for de ledende danske symfoniorkestre. Hendes Gallakoncert i Falkonersalen med Maestro Carlo Zecchi og Sjællands Symfoniorkester den 1. marts 1977 – med Chopins e-mol-koncert – blev optaget live til en LP af pladeselskabet 'Point', og den 5. maj 1977 opførte hun samme koncert med samme dirigent, men med Danmarks Radiosymfoniorkester i Tivolis Koncertsal for Danmarks Radio TV.

Assia Zlatkowa har siden 1975 haft fast bopæl i København, men har i de senere år opholdt sig en stor del af tiden i sit andet hjem i Spanien af helbredsmæssige årsager.

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.