Atassut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Atassut (der på dansk betyder "samhørighed" eller mere ordret "bindeledet") er et grønlandsk parti, der startede som en liberal politisk bevægelse i 1976-77. Selve partiet blev stiftet 29. april 1978 og bygger på de gennem 250 år indvundne menneskelige værdier, som er skabt af grønlændere og danskere i fællesskab.

I det første program som bevægelsen offentliggjorde i januar 1977 hedder det, at samhørigheden med Danmark ”tjener den grønlandske befolkning bedst”. Bevægelsens mål er at ”fremme et grønlandsk hjemmestyre inden for rigsfællesskabet” og ”modarbejde løsrivelse fra det danske rige”.

Partiets første formand var Lars Chemnitz.

Partiet Atassut blev ved valget til Landstinget 2. juni 2009 Grønlands fjerdestørste parti med tre ud af Landstingets 31 mandater. Efterfølgende er et af partiets mandater udtrådt af partiet og har tilsluttet sig Siumut.

Partiet er landsdækkende med 58 lokalafdelinger med hovedkontor i Nuuk. Partiets øverste myndighed er landsmødet, der samles hvert 4. år.

Partiets formand – der blev formand efter valget til landstinget – er Gerhardt Petersen, er ikke blevet valgt til Landstinget i 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]