Bøur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bøur
(dansk: Bø)
Indbyggere (2020) 74
Kommune Sørvágur
Postnummer FO 386
Markatal 18
Bøur

Bøur er en færøsk bygd 4 km vest for Sørvágur på det vestlige Vágar. Bygden har bevaret mange af de traditionelle, græsdækkede færøske huse og ligger ved Sørvágsfjørður, med en pragtfuld udsigt til Drangarnir, Tindhólmur, Gáshólmur og Mykines. Bøur var sammen med Gásadalur var en selvstændig kommune indtil januar 2005, da den blev en del af Sørvágur kommune.

Fra Bøur er der både vardesti over fjeldet og tunnel igennem fjeldet til den før tunnelen blev bygget isolerede bygd Gásadalur. Bøur er forbundet en 4 kilometer lang asfalteret vej bygden Sørvágur. I Mod øst går denne vej siden begyndelsen af 2003 gennem en tunnel til den tidligere isolerede bygd Gásadalur. Før i tiden måtte man vandre over fjeldet af en besværlig sti.

Bøur er en af de 14 færøske såkaldte "Hvalvágir" (hvalbugter), hvor Grindadráp er tilladt. Neden for husene er en lille sandstrand, og siden 1972 er den autoriseret som fangststed for grindehvaler. Den 8. juni 2004 blev 445 grindehvaler blev dræbt her. Det var en stor fangst efter færøsk standard. Ikke så mange dyr er blevet dræbt på en enkelt dag på Færøerne i 10 år. Ifølge politichefen i Vágar skyndte 1294 mennesker på 82 både sig for at deltage.

Bøur blev første gang nævnt i det såkaldte "Hundebrev" fra ca. 1350, (se Fårebrevet), men er sandsynligvis ældre. Bygdens gamle græsdækkede træhuse ligger trængt tæt sammen ved de smalle gyder.

Bíggjar kirkja[redigér | rediger kildetekst]

Bøur blev nævnt i et dokument fra 1710, at den havde en kirke. Den nuværende traditionelle trækirke Bíggjar kirkja er fra 1865. Den sorttjærede bygning med skifertag er opført på en hvid sokkel. Sydsiden har syv vinduer og i den vestlige ende indgangsdøren. På østsiden er der kun et vindue i korenden. Kirken har blåmalet tøndehvælv med synlige bjælker, mens væggene er beklædt med paneler. Korenden står som en tresidet afslutning, i det der i hjørnerne er præsteværelse samt opbevaringsrum. Altertavlen, den korsfæstede, er et maleri af Carl Carlsen, malet i 1892, samt en underdel i tre felter. På alteret står en kopi af Bertel Thorvaldsens Kristus samt to apostle. Prædikestolen har glatte rundbuede felter. Klokken er en glat skibsklokke fra er skib, der gik ned i Urðini ved Miðvágur.

Pakkhúsið í Bø[redigér | rediger kildetekst]

Pakhuset blev bygget i 1861 af Zacharias Heinesen, oprindeligt fra Sandevåg. I kælderen blev der forarbejdet fisk fanget af de de lokale beboere. I stueetagen var der forretning og postkontor. Dette var den første forretning på den vestlige del af Vágar, efter at den kongelige monopolhandel blev afskaffet i 1856. Loftet blev overvejende brugt som lager. I begyndelsen af dette århundrede, påbegyndte den nuværende ejer en renovering af huset udvendigt. Først blev taget skiftet ud med græstørvtag. Siden blev huset beklædt med træ. Spisestuen er i stueetagen. Der er plads til 40 gæster, og sammen med loftet er huset velegnet til mindre selskaber.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62°05′12″N 07°22′11″V / 62.08667°N 7.36972°V / 62.08667; -7.36972