BBC's promenadekoncerter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fra Royal Albert Hall, 2004.
I de senere år er en anden tradition opstået. De som ikke fik plads inde i Royal Albert Hall, kan i stedet følge med i anden halvdel af koncerten på en storskærm i den nærliggende Hyde Park.[1][2]

BBC's Promenade koncerter (Engelsk: BBC Promenade Concerts (også kaldet The Proms, The BBC Proms, eller The Sir Henry Wood Promenade Concerts presented by the BBC) er en årlig, otte uger lang sommer-koncertserie med klassisk musik og andre forestillinger, hovedsagelig fremført i Royal Albert Hall i South Kensington, London. Det er verdens største festival for klassisk musik. Rækken af koncerter afsluttes med Den sidste promenadekoncert, (Engelsk: The Last Night at the Proms.)

Den sidste promenadekoncert[redigér | redigér wikikode]

De fleste menneskers opfattelse af The Proms stammer fra Last Night, selvom denne koncert er meget forskellig fra de øvrige. Den finder normalt sted den anden lørdag i september, og sendes direkte til store dele af verden. Den præges af en "lukke ned" - stemning, med populære klassiske musikstykker fulgt af en serie af britiske patriotiske sange i koncertens sidste halvdel. Denne afdeling begynder med Edward Elgar's Pomp and Circumstance March No. 1 (Land of Hope and Glory), og fortsætter med Sir Henry Wood's Fantasia on British Sea Songs, som kulminerer med Thomas Arne’s Rule, Britannia!. Men Fantasia har ikke været på programmet siden 2007. Koncerten afsluttes med Hubert Parry's Jerusalem, en fortolkning af William Blake's digt And did those feet in ancient time, og den britiske nationalmelodi, God Save the Queen. Traditionen med at Elgar's march gentages kan spores tilbage til et spontant publikums insistering på en encore ved dens premiere ved 1901's Proms.[3] Afslutnings-sekvensen i anden halvdel blev fuldt etableret fra og med 1954, medens Malcolm Sargent var chefdirigent.[4] The Prommers har gjort det til en tradition at synge Auld Lang Syne til allersidst, men dette er ikke en del af programmet.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksternt link/Hør den sidste promenadekoncert 2009[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Den sidste promenadekoncert for sæsonen 2009 fandt sted lørdag d. 12. september, og den fire fire timers transmission fra Hyde Park, Proms in the Park kan høres direkte fra BBC's webside. Ca. 1 time og 45 minutter inde giver Barry Manilow mange af sine kendte sange, bl.a "I Write the Songs" og to timer og 27 minutter inde i programmet stilles over til Royal Albert Hall til det traditionelle program, som i år omfatter Handel's Music for the Royal Fireworks.