Babrak Karmal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Babrak Karmal
Præsident i Afghanistan
Embedsperiode
27. december 1979 – 24. november 1986
Foregående Hafizullah Amin
Efterfulgt af Haji Mohammed Tsjamkani
Leder af Afghanistans Demokratiske Folkeparti
Embedsperiode
1979 – maj 1986
Foregående Hafizullah Amin
Efterfulgt af Mohammed Najibullah
Personlige detaljer
Født 6. januar 1929
Kamari, Afghanistan
Død 3. december 1996 (67 år)
Moskva, Rusland
Dødsårsag Leverkræft
Nationalitet Afghanistan Afghaner
Politisk parti Afghanistans Demokratiske Folkeparti
Uddannelses­sted Universitetet i Kabul
Profession Politiker
Religion Ateisme
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Babrak Karmal, oprindelig Sultan Hussein Khan (født den 6. januar 1929 i Kamari i Afghanistan, død den 3. december 1996 i Moskva i Rusland) var en afghansk kommunistisk politiker og den tredje præsident under Folkerepublikken Afghanistan mellem 1979–1986. Han var medlem og en årrække leder af Afghanistans Demokratiske Folkeparti.

Liv[redigér | rediger kildetekst]

Karmal var søn af Muhammad Hussein Khan, en generalmajor i den afghanske hær og tidligere guvernør af Paktia provinsen, han var den anden af fire søskende. Han blev født i Kamari, en landsby tæt på hovedstaden Kabul. Karmal blev involveret i politik i marxistiske kredse som student ved universitetet i Kabul, hvor han tog en uddannelse i retsvidenskab, hans far frastødte ham pågrund af hans venstreorienterede holdninger. Han var med til at grundlægge det afghanske kommunistparti (Afghanistans Demokratiske Folkeparti) i januar 1965 og sad i nationalforsamlingen fra 1965 til 1973.

I 1967 blev Karmal lederen af en mere moderat Parcham-fraktion efter partiet blev splittet. Partiet blev samlet igen i 1977 og tog kontrollen i Afghanistan i april 1978. Karmal var først vicepræsident, men efter at den rivaliserende Khalq-fraktion fik mere magt, blev han forvist til Prag som ambassadør.

Det afghanske kommunistparti forsøgte at modernisere landet i tråd med de socialistiske ideer, men resultatet blev betydelig uro i landet. I december 1979 invaderede Sovjetunionen Afghanistan og hentede Karmal tilbage og indsatte ham på posten som præsident.

I de følgende kampe mod Mujahid-krigere løbet af 1980'erne blev Karmal udpeget som syndebuk af Moskva for militære fiaskoer. Sovjetunionen ønskede samtidigt ikke at blive i landet længere end nødvendigt. Mikhail Gorbatjov, generalsekretæren for Sovjetunionens kommunistiske parti i Sovjetunionen, sagde: "Den væsentligste grund til, at der ikke har været nogen national konsolidering hidtil, er at kammerat Karmal håber at fortsætte med at sidde i Kabul med vores hjælp.".[1] Det hjalp ikke Karmal, at den sovjetiske regering gav gam skylden for fejl i Afghanistan. Gorbatjov var bekymret over situationen i Afghanistan og fortalte det sovjetiske Politbureau "Hvis vi ikke ændrer tilgangen [til at forlade Afghanistan], vil vi kæmpe der om endnu 20 eller 30 år." [1] I maj 1986 blev han erstattet af Mohammed Najibullah som partieder, og seks måneder senere som præsident. Karmal flyttede til Moskva, hvor han blev til han døde i 1996 af leverkræft.

Notater[redigér | rediger kildetekst]


BiografiSpire
Denne biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.