Bautasten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. maj 2014, 10:17 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Bautasten fra jernalder

Bautasten er aflange indskriftløse sten, der er rejst på højkant. Bautasten kan stå på små stenhøje (røser) eller på steder, hvor rester af ligbrændingsbål er gravet ned i jorden. Indholdet i disse grave viser, at det var almindeligt at rejse bautasten oven på sådanne gravsteder i den yngre del af bronzealderen og den ældre del af jernalderen (1100 f.Kr.) Mange bautasten står uden tilknytning til grave. De kan stå enkeltvis eller i grupper. Sådanne grupper er gerne placeret på iøjnefalende steder i terrænet f.eks. på små næs ved kysten, på toppen af højdedrag eller ved vadesteder.

Bornholm er det sted i Danmark, hvor der findes flest bautasten; der er registreret henved 1000 bautasten på øen. Gryet ved Bodils Kirke og Louisenlund ved Ibs Kirke er de største samlinger på Bornholm. Der ligger desuden en samling af bautasten kaldt Hellig Kvinde, øst for Gyldensåens udløb.

Eksterne henvisninger