Blog

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 19. jan. 2015, 21:46 af Kaare (diskussion | bidrag) Kaare (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra Savlegnuen (diskussion | bidrag))
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Blog lavet med WordPress

En blog (eller weblog) er en hjemmeside, som opdateres jævnligt med korte tekster (indlæg eller poster) med den nyeste øverst. Der er ofte mulighed for, at læserne kan kommentere de enkelte indlæg. Indholdet kan variere fra det personligt dagbogsagtige til det politisk debatterende eller tematiske. En blog er ofte knyttet til en person, men kan også deles af en større gruppe. Den, der skriver/redigerer en blog, kaldes en blogger.

Bloggere skriver ofte med nogenlunde faste intervaller, fx hver uge. I en weblog skriver bloggeren tit om sit liv lige som i en dagbog. Den kan også handle om et bestemt emne.

Bloggen tog fart fra midten af 1999 med fremkomsten af Blogger, Blog.dk og virtual community-netsteder som LiveJournal.

Det samlede onlinerum omkring brugerne og debatten, der foregår blog og blog imellem, kaldes for blogosfæren (the blogosphere).

Værktøjer

Der er mange værktøjer til at konstruere, søge i og analysere blogs. En række websider tilbyder hjælp til lave sin blog. Blandt de største er Blogger.com. Der er også en række søgemaskiner, der er rettet mod blogosfæren, såsom Technorati og Overskrift.dk.

Ved hjælp af en RSS-læser, der henter RSS- eller Atom-strømme, er det muligt at "abonnere" på en blog.

Nanopublicering

Begrebet nanopublicering hentyder til en både formel og praktisk afinstitutionalisering af den formelle afsenderinstans, som den er kendt fra massemedierne. Ved at optræde som sin egen redaktør, korrekturlæser, layouter osv. gør blogskribenten vejen fra indskud/tanke til offentliggjort tekst kortere.

Ved nanopublicering fremhæves styrker og svagheder ved det forhold, at de sagsforhold der publiceres om, er set fra en snæver, personlig vinkel og desuden ofte stærkt knyttet til øjeblikket. Traditionel publicering med et køligt, objektivt overblik byttes ud med en om subjektiv indlevelse (se også Gonzo).

Eksempel

I traditionelle massepublikationer som aviser sendes upersonlige, nøgternt rapporterende notitser om, at der er sket bilulykker der og der – med de og de materiel- og personskader.

En tekst om en bilulykke i nanopubliceringsregi vil typisk handle om den enkeltes egne oplevelser med uheldet. Hvordan det var at være med i bilen, at stå ved siden af, hvor det skete, at komme kørende forbi i den modsatte kørebane under oprydningen osv.

Blogbrug til e-læring

Blogs kan bruges i undervisningssammenhænge som et e-læringsredskab. Man kan fx bruge dem som fælles holdblogs mellem studerende og undervisere, men også fra studerende til studerende. Det kan være med til at fastholde de studerendes interesse og engagement for undervisningen, hvis underviseren fastlægger krav om et antal blogindlæg pr. studerende inden en kommende undervisningsgang.[kilde mangler]Disse bogindlæg kan tage form af forståelsesspørgsmål til pensum, afklaring af tekstens perspektiv eller kommentarer til andres spørgsmål. På denne måde sikres det at de studerende læser til undervisningen og holdes aktivt deltagende, hvilket især kan være et middel til at afhjælpe og sikre udbyttet af kurser hvor der kun er mødepligt, og hvor studerende kan have tendens til at "sidde den af".[kilde mangler]

Politiske blogs

Blogs, der omhandler politiske emner, nyheder og debat, kaldes for politiske blogs. I Danmark har den politiske blogtradition aldrig nået de samme højder som i USA, hvor de ofte krediteres for indflydelsesrige bidrag i den politiske debat. Det skyldes muligvis, at mange af de danske bloggere, der beskæftiger sig med politik, ikke skriver på egne blogs, men er tilknyttet danske avisredaktioner og publicerer på deres respektive hjemmesider.

Kilder

  • Dohn, N.B. & Johnsen, L. (2009): E-læring på Web 2.0. København: Samfundslitteratur. ISBN 978-87-593-1443-2

Ekstern henvisning