Blue Sky

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Blue Sky
Overblik
Originaltitel Blue Sky
Genre drama, romantisk
Instrueret af Tony Richardson
Manuskript af Rama Laurie Stagner (original historie og manuskript)
Arlene Sarner
Jerry Leichtling
Medvirkende Jessica Lange
Tommy Lee Jones
Powers Boothe
Fotografering Steve Yaconelli
Klip Robert K. Lambert
Musik af Jack Nitzsche
Produceret af Robert H. Solo
Distributør Orion Pictures
Udgivelsesdato 16. september 1994 (USA)
7. juli 1995 (Danmark)
Længde 101 min.
Oprindelsesland USA
Sprog engelsk
Budget 3 mill. dollars
Nomineringer og priser
Oscar for bedste kvindelige skuespiller
Golden Globe for bedste kvindelige skuespiller
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Blue Sky er et amerikansk drama fra 1994 instrueret af Tony Richardson med Jessica Lange og Tommy Lee Jones i hovedrollerne. Filmen beskriver problemerne for en amerikansk officer, da han bliver for kritisk, og hans kone med psykiske problemer og deres kamp for at få respekt i hæren. Filmen indbragte Jessica Lange en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

I begyndelsen af 1960'erne er major Hank Marshall (Tommy Lee Jones) og hans hustru Carry (Jessica Lange) et militærægtepar, hvis ægteskab knager som følge af pres fra hans arbejde og hendes psykiske ustabilitet. Hank er atomingeniør, der går ind for underjordiske atomprøvesprængninger og modstander af sine overordnedes ønske om overfladesprængninger. Carly er frisindet, men falder efterhånden ind i en alvorlig depression, som forstærkes af hjemlige skærmydsler og angst for at blive ældre. Familien flytter fra Hawaii til en gudsforladt base i Alabama til fortrydelse for parrets ældste datter Alex. Carly har en affære med basens chef, Vince Johnson (Powers Boothe).

For at slippe for Hanks vedvarende rapporter om problemerne med sprængningerne lokker den militære ledelse Carly til at underskrive papirer, der sender Hank på et sindsygehospital. Da omfanget af hendes handling går op for Carly, tager hun sig sammen og gør Hanks arbejde færdig ved at lade hans rapporter komme til offentlighedens kendskab, og derved opnår hun sit vigtigste mål: At få Hank fri og familien samlet igen.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Baggrund og produktion[redigér | rediger kildetekst]

Historien bag filmen er skrevet af Rama Laurie Stagner på baggrund af hendes egne oplevelser som militærbarn.

Filmen var færdig allerede i 1991, men da det oprindelige filmstudie Orion Pictures gik i betalingsstandsning, forblev filmen på hylden, til den fik premiere i 1994, da firmaet var blevet rekonstrueret. Dette nåede instruktøren Tony Richardson ikke at opleve, da han døde kort efter filmens færdiggørelse.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]