Kangerlussuaq

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Bluie West Eight)
Ikke at forveksle med Kangerlussuaq (Østgrønland).
Kangerlussuaq (Grønland)
Kangerlussuaq
Placering på Grønland.
Centrum i bygden (Myers Avenue) med kirken og kongrescenter
Panoramabillede af Kangerlussuaq taget fra Blackridge i 2003.
Skilt i byen som afslører, at der er længere til København end til Nordpolen.

Kangerlussuaq (da. Søndre Strømfjord) er en bygd i Vestgrønland beliggende ved enden af fjorden af samme navn nær Sisimiut i Qeqqata Kommune. Kangerlussuaq ligger på højde med Polarcirklen, ca. 170 km fra den grønlandske vestkyst og 30 km fra Indlandsisen. Kangerlussuaq har havn med sommersejlads til de vestgrønlandske byer, hotel, supermarked, svømmehal, børnehave og skole.

I dag bor der omkring 500 indbyggere i Kangerlussuaq, hvilket gør Kangerlussuaq til Grønlands største bygd[1]. Kangerlussuaq Lufthavn er den vigtigste lufthavn i Grønland, hvor det er muligt at lande store fly, som f.eks. Airbus 330. Der er flyforbindelser til de større grønlandske byer. Air Greenland har stort set daglig helårsforbindelse til København med en Airbus A330 og sommerflyvninger til Aalborg også med A330'eren, og i 2007 (og atter i 2008) genoptog SAS sin betjening af ruten i sommerhalvåret. Der flyves nogle gange om ugen med Airbus A319. Den minimale nedbørsmængde og den vindbeskyttede beliggenhed ved enden af fjorden giver gode flyvebetingelser i det ellers hårde arktiske klima med temperaturer under –40º C, men kun lidt sne.

Nær Kangerlussuaq Lufthavn ligger forskningsstationen Kellyville Kangerlussuaq (også kendt som Sondrestrom Upper Atmospheric Research Facility), som drives i et samarbejde mellem Stanford Recearch Institute og DMI.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Fjorden har været brugt som sommerfangstplads af Saqqaq-kulturen for omkring 4000 år siden. Siden har Dorset-kulturen og Thule-kulturen også brugt Kangerlussuaq som fangstplads.

Fra 1941 til 1992 var Kangerlussuaq hjemsted for den amerikanske militærbase Bluie West Eight, senere kaldt Sondrestrom Air Base (SAB). Under 2. verdenskrig var den amerikanske militærbase et vigtigt led i forbindelse med færgeflyninger mellem Amerika og Europa. Senere blev den omprioteret til først og fremmest at være forsyningsbase for varslingsstationerne DYE1, 2, 3 og 4, i forbindelse med Koreakrigen og Den kolde krig og. Mens basen var på sit højeste, var der stationeret 1400 mand.

I 1960 blev DEW-radarstationerne DYE-2 og DYE-3 oprettet på indlandsisen som en del af flyvarslingssystemet DEW Line, og det blev basens hovedopgave at forsyne disse.

I 1970'erne blev transporten mellem Københavns Lufthavn og Søndre Strømfjord udført af SAS med Douglas DC-8 fly.

Lufthavnen i Søndre Strømfjord var dengang en transitlufthavn, man skulle flyve videre med en civil udgave af S-61-helikopter fra Grønlandsfly. Man kunne ikke købe en flybillet til Søndre Strømfjord. Adgang til den amerikanske base krævede speciel tilladelse.

I 1992 blev DEW-stationerne på indlandsisen lukket, og USAF forlod Søndre Strømfjord.

Naviairs leverance af flyveinformationstjeneste i det nedre grønlandske luftrum (under flyveniveau 195) skete fra et Flight Information Center placeret i Kangerlussuaq, men oktober 2014 flyttede denne funktion til Nuuk.

Volkswagen-fabrikken havde i en kort årrække omkring årtusindeskiftet et testområde på indlandsisen, men anlægget måtte opgives, da det viste sig vanskeligere og dyrere end forventet at holde det i drift.

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

Ved lufthavnen er der hotel, restaurant, campingplads, vandrehjem og cafeteria. Hotel Kangerlussuaq har 70 værelser og konferencelokaler.

Der er et rigt dyreliv omkring Kangerlussuaq med moskusokser, rensdyr, polarræve, falke, ørne og ravne. Der ses ofte et meget tydeligt nordlys i vinterhalvåret.

De mange veje fra militærtiden gør, at man til fods, hest, cykel eller bil kan færdes i et stort område omkring lufthavnen og ud til et udsigtspunkt ved Russelgletscheren nær indlandsisen.

Russelgletscheren

En 18 hullers golfbane drevet af Dansk Golf Union kaldet "Sondie Artic Desert" i Kangerlussuaq har bestået siden 1986 – på en sandslette, hvor man spiller på medbragt "græs".

Hvert år fra den 1. august deltager mange grønlændere i rensdyr- og moskusoksejagten for at skaffe kød til vinteren. De fleste af fangstlejrene ligger i den inderste del af fjorden på den sydlige side.

Moskusoksen Willie var én af de moskusokser, som Christian Vibe, der i 1960erne flyttede fra Østgrønland til Kangerlussuaq, mødte. Moskusoksen var ikke bange for mennesker og var flere gange på landingsbanen. Han blev slæbt væk, men kom igen næste dag. Da han blev aggressiv over for nogle indbyggere, blev han i 1969 skudt, og efterfølgende blev der rejst en mindesten for ham.[2]

Oversvømmelse juli 2012[redigér | rediger kildetekst]

Selve broerne over Watson River overlevede, men midtimellem, var der en vej der forsvandt, og en 20 tons gummiged forsvandt i bølgerne. Vejen, der leder biler fra Søndre Strømfjord til Blackridge eller til Lake Ferguson hvor Radio/TV stationen AFRTS i sin tid lå, blev 12. juli 2012 skyllet væk af voldsomme vandmængder og oversvømmelse i floden; Der var op til 3,5 millioner liter vand i sekundet, på grund af stor afsmeltning af is under sjældent høje sommertemperaturer, og formentlig var det et jøkelløb fordi der var gået hul på nogle indsøer på indlandsisen.

[3][4].

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]


Koordinater: 67°0′37″N 50°41′24″V / 67.01028°N 50.69000°V / 67.01028; -50.69000