Bornholms Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bornholms Museum
Bornholms Museum.JPG
Bornholms Museum i Rønne.
Etableret 1893
Adresse Sct. Mortensgade 29, 3700 Rønne
Type Kulturhistorie
Hjemmeside Bornholms Museums hjemmeside

Bornholms Museum er et museum der ligger i RønneBornholm. Museet skildre Bornholms historie fra jægerstenalderen til Anden Verdenskrig med den russiske bombning af Rønne og Nexø.[1]

Museets forening blev stiftet i 1893 og året efter åbnede museet sine døre i en gammel sygehusbygning i Sankt Mortens Gade 29. I årene 1921-23 blev bygningen udvidet. Bornholms museum har fire afdelinger.

Hjorts Fabrik.
Erichsens Gård i Rønne, der er en del af Bornholms Museum.

Bygningen huser også Museets arkiv og administration.

Museet udstiller for eksempel Guldgubber og beretter Bornholms historie, bland andet Bornholm under svensk herredømme, Bornholmerure, bornholms søfart og Russerne på Bornholm.

I 1950 købte Bornholms Museum, Erichsens Gård på Laksegade 7 i Rønne, et købstadshus fra 1806 som blev fredet i 1919. Huset er blandt andet kendt for de mange erindringer om de tre kunstnere Henning Pedersen, Kristian Zahrtmann, og Holger Drachmann som giftede sig med en af Erichsens datter Vilhelmine Erichsen.

I 1984 åbnede Bornholms Museum endnu en afdeling. Landbrugsmuseet Melstedgård på Melstedvej 25 er et "levende museum". Det ved sige et bornholmsk bondegård der på gammeldags drives. Gården er fredet.

I 1995 overtog musseet L. Hjorts Keramikfabrikken på Krystalgade 5 fra 1859. Det er det eneste keramikfabrik der stadig fungerer i Danmark. Fabrikken er fredet.

Forsvarsanlægget Kastellet på Arsenalvej 8 blev i 2003 også overtaget af Bornholms Museum. Kastellet er fredet. Det er dog Foreningen ”Kastellets Venner” der driver kastellets tårn og kanoner som museum.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Monumenter

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 06′ 09″ N, 14° 42′ 11″ Ø