Bornholms Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bornholms Museum
Bornholms Museum.JPG
Bornholms Museum i Rønne.
Etableret 1893
Adresse Sct. Mortensgade 29, 3700 Rønne
Type Kulturhistorie
Hjemmeside Bornholms Museums hjemmeside

Bornholms Museum er et museum der ligger i RønneBornholm. Museet skildrer Bornholms historie fra jægerstenalderen til Anden Verdenskrig med den russiske bombning af Rønne og Nexø.[1]

Museets forening blev stiftet i 1893, og året efter åbnede museet sine døre i en gammel sygehusbygning i Sct. Mortensgade 29. I årene 1921-23 blev bygningen udvidet. Bornholms Museum har fire afdelinger.

Hjorts Fabrik.
Erichsens Gård i Rønne, der er en del af Bornholms Museum.

Bygningen huser også museets arkiv og administration.

Museet udstiller for eksempel Guldgubber og beretter Bornholms historie, bland andet Bornholm under svensk herredømme, bornholmerure, Bornholms søfart og russerne på Bornholm.

I 1950 købte Bornholms Museum Erichsens Gård i Laksegade 7 i Rønne, et købstadshus fra 1806 som blev fredet i 1919. Huset er blandt andet kendt for de mange erindringer om de tre kunstnere Henning Pedersen, Kristian Zahrtmann og Holger Drachmann. Sidstnævnte giftede sig med en af Erichsens døtre, Vilhelmine Erichsen.

I 1984 åbnede Bornholms Museum endnu en afdeling. Landbrugsmuseet Melstedgård på Melstedvej 25 er et "levende museum". Det vil sige en bornholmsk bondegård der drives på gammeldags vis. Gården er fredet.

I 1995 overtog museet L. Hjorths Keramikfabrik i Krystalgade 5 fra 1859. Det er den eneste keramikfabrik der stadig fungerer i Danmark. Fabrikken er fredet.

Forsvarsanlægget Kastellet på Arsenalvej 8 blev i 2003 også overtaget af Bornholms Museum. Kastellet er fredet. Det er dog Foreningen ”Kastellets Venner” der driver kastellets tårn og kanoner som museum.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Monumenter

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55° 06′ 09″ N, 14° 42′ 11″ Ø