Bovinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Maskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.
  Bovinae ?
Asiatiske bøffeler
Bevaringsstatus
Status mangler eller ikke relevant
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Artiodactyla
(Parrettåede hovdyr)
Familie: Bovidae
Videnskabeligt artsnavn
'''Bovinae'''
Gray, 1821

Den biologiske underfamilie Bovinae omfatter en forskelligartet gruppe på 10 slægter af mellemstore til store og mellemstore hovdyr, herunder indenlandsk kvæg, bison, afrikanske Buffalo, vandbøfler, yakokse, og de fire-hornede og spiral-horned antiloper. Den evolutionære forhold mellem medlemmerne af gruppen er uklar, og deres klassificering i løse stammer snarere end formelle undergrupper, der afspejler denne usikkerhed. Generelle egenskaber omfatter klov Hove og som regel mindst et af kønnene af en art, der har ægte horn.

I de fleste lande anvendes kvæg til fødevarer. Kvæg er spist næsten overalt, undtagen i visse dele af Indien og Nepal, hvor kvæg anses for hellige af hinduer.

Evolution[redigér | redigér wikikode]

De nærmeste pårørende til denne underfamilie er Boselaphini og Tragelaphini stammer. Der er 13 bevaret medlemmer. Disse arter synes at have udviklet sig de seneste 5-8 mio år. [1] Den første clade at afvige var Buffalo clade (Bubalus og Syncerus arter). Dette blev efterfulgt af Banteng / Gaur / Mithan clade og den indenlandske kvæg clade. En fjerde clade fører til Bison og Yak arter kan også findes.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Kvæg stammer fra latin Bos, "ox" gennem Late Latin bovinus. Bos kommer fra den indoeuropæiske rod * gwous, som betyder okse.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • Den engelske artikel om emnet på Wikipedias engelske hjemmeside.