Brande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Brande
Blågult gavlmaleri Rødhvidt gavlmaleri
Brande - gavlmaleri (2).JPG
Brande - gavlmaleri (3).JPG
Brande - Storegade.jpg
Storegade i Brande
Overblik
Land: Danmark Danmark
Motto:
:
Region: Region Midtjylland
Kommune: Ikast-Brande Kommune
Sogn: Brande Sogn
Grundlagt:
Postnr.: 7330 Brande
Demografi
Brande by: 7.065[1] (2014)
 - Areal: km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
Kommunen: 40.602[1] (2014)
 - Areal: 736,41 km²
 - Befolkningstæthed: pr. km²
{{{indbygtype3}}}: {{{indbyg3}}} ({{{indbyg3år}}})
 - Areal: {{{indbyg3areal}}} km²
 - Befolkningstæthed: {{{indbyg3tæthed}}} pr. km²
Tidszone: GMT +1
Højde m.o.h.: m
Hjemmeside: www.brande-nettet.dk
Oversigtskort
Brande (Midtjylland)
Brande
Brande
Brandes beliggenhed

55°56′39″N, 9°7′35″E

Koordinater: 55° 56′ 39″ N, 9° 7′ 35″ Ø

Brande er en stationsby i Midtjylland med 7.065 indbyggere (2014)[1], beliggende i Brande Sogn. Byen ligger i Ikast-Brande Kommune og hører til Region Midtjylland. Brande er en gammel hedeby som for alvor fik sin opblomstring da jernbanen blev ført dertil i 1914.

Den ældste bygning i byen er Brande Kirke som stammer fra 1100-tallet. Byen er opstået på den midtjyske hedeslette og voksede i starten af 1900-tallet til en købstadslignende stationsby, uden den dog nogensinde fik rettigheder som egentlig købstad. Omkring 2. verdenskrig var den centrum for brunkulsproduktion ikke mindst fra de nærliggende Søby Brunkulslejer.

I 1968 besluttede man sætte arkitektonisk kulør på byen ved at få en række kunstnere, blandt dem var: Kaj Führer, Poul Agger, H. Rylander, K. Bjørn Knudsen til at lave farvestrålende gavlmalerier på byens husgavle. I årene 1972-74 blev Baptistkirken opført af menighedens egne medlemmer ved hjælp af genbrugte bygningssten og andre materialer direkte fra naturen. I Brande findes en bypark med udsigt fra Brandlund Bakker. Ved Centerparken findes egnsmuseet Brande Museum, som er et historisk museum med udstillinger af stenalderkultur og tekstilproduktion i Midt- og Vestjylland. På Gl. Arvadvej ligger RemisenBrande placeret, et gammelt værksted for tog hvis bygning nu tjener som kulturhus.

Brande huser en del store og mellemstore virksomheder. Således har både Bestseller, Brandtex og Siemens Wind Power hovedsæde i Brande.

Derudover har Brande Højskole til huse i byen. Højskolen henvender sig især til voksne og unge med læse- og skrivevanskeligheder, til skoletrætte unge og til indvandrere.

Ca. 5 kilometer nord for byen findes hedesletten Harrild Hede og 17 kilometer mod øst findes Rørbæk Sø hvor Gudenåen og Skjern Å har deres udspring. Fra Brande er der ca. 10 kilometer til Ejstrupholm, 25 kilometer til Herning og ca. 15 kilometer til den sydjyske by Give.

Årets by 1969[redigér | redigér wikikode]

I 1969 blev Brande udnævnt til "Årets By" i Jyllands-Posten, mens Julius Kristensen var borgmester. Æresflisen, der fulgte med, blev i første omgang placeret på det daværende rådhus. Den er senere nedlagt i flisebelægningen på Torvet.

Billeder fra Brande[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Ikast-Brande Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi