Bredo von Munthe af Morgenstierne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bredo von Munthe af Morgenstierne

Personlig information
Født 23. september 1701 Rediger på Wikidata
Gudbrandsdalen, Norge Rediger på Wikidata
Død 13. januar 1757 (55 år) Rediger på Wikidata
Bækkeskov, Danmark Rediger på Wikidata
Ægtefælle Anne Dorothea Dorthea Trudsdatter Smith Rediger på Wikidata
Børn Troels Smith von Munthe af Morgenstierne,
Caspar Wilhelm von Munthe af Morgenstierne,
Otto Christopher von Munthe af Morgenstierne Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dommer, advokat Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bredo von Munthe af Morgenstierne, født Munthe (23. september 1701 i Froen Præstegård, Gudbrandsdalen13. januar 1757Bækkeskov) var en dansk-norsk kollegieembedsmand og godsejer.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Bredo Munthe var søn af provst Otto Munthe, præst i Froen i Gudbrandsdalen, deponerede fra Christiania Skole 1718, blev cand.theol. 1720 og søgte derefter juridisk uddannelse. Han blev 1728 prokurator ved Højesteret, 1735 kammeradvokat, 1737 kancelliråd, 1747 assessor (dommer) i Højesteret og virkelig justitsråd, var 1747-49 og 1753-57 kommitteret i Økonomi- og Kommercekollegiet og købte 1741, til dels for arvede midler, Bækkeskov Gods i Præstø Amt. Han ejede også et stykke tid gården Petersborg i Høsterkøb, hvor han anlagde en plantage af morbærtræer. Han solgte den igen 1752.

1755 blev han optaget i adelstanden med navnet von Munthe af Morgenstierne og døde 1757. Han ægtede 25. maj 1730 Anna Dorothea Smith (10. september 1714 – 18. december 1777), datter af generalfiskal Troels Smith.

Vurdering[redigér | rediger kildetekst]

Bredo von Munthe af Morgenstierne er med urette blevet rost for den dygtighed, hvormed han fremmede den i 1737 begyndte, senere standsede revision af Christian V's lovbøger, der vist overdroges ham efter eget ønske; han arbejdede herpå fra 1747 til sin død efter udførlige instrukser, først alene, fra 1756 som medlem af en kommission, men da Kofod Ancher 1759 skulle levere en oversigt over det udrettede, var udbyttet kun ringe: Munthe havde indsamlet parallelhenvisninger til lovbogsartikler og henvisninger til nyere love, der nu ingen værdi havde; ekstrakterne af Højesterets dombøger var "choiserte med maadeligt Jugement". Munthes bedste arbejde var en indsamling af henvisninger til lovbøgernes kilder; derimod havde han ikke tilvejebragt det mindste af de i hans instruks forlangte codices af lovbøgerne med indførte mangler og rettede fejl. Det hidtil indsamlede materiale til revisionen af lovbøgerne betegnede Kofod Ancher som en "rudis et indigesta moles", og de bevarede håndskrifter viser, at denne dom over dem som helhed ikke er for streng.

Munthe af Morgenstierne var en aktiv frimurer og var skatmester for logen Zorobabel.

Han er begravet på Everdrup Kirkegård. Der findes et portrætmaleri af Andreas Brünniche i familieeje.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]