Bruger:Laketown/sandbox14

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Bessemerprocessen var den første industrielle proces til en billig fremstilling af stål, udfra smeltet råjern i en stor kegleformet højovn. Processen er opkaldt efter dens opfinder, Henry Bessemer, der tog patent på den i 1855. Den var blevet uafhængigt undersøgt af William Kelly i 1851.[1][2] Processen har også været brugt uden for Europa i flere århundrede, men aldrig i industriel skala.[3] Kort sagt handler processen om at fjerne urenheder fra jernet ved hjælp af iltning, som blæses igennem det smeltede jern. Iltningen skaber også en eksplosionsbrand, der øger temperaturen og holder dermed jernet smeltet. Den revolutionerede ved sin fremkomst i 1856.

Bessemer omformer

Detaljer[redigér | rediger kildetekst]

Komponenter til Bessemer-omformer
Eftersyn
Dette afsnit bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Iltning[redigér | rediger kildetekst]

Iltningsprocessen benyttes til at fjerne urenheder, såsom Silicium, Mangan og Kulstof (som oxider). Disse iltes fordamper enten som en gas, eller danner en såkaldt slagger lag i fast form.

Styring af processen[redigér | rediger kildetekst]

Når processen er gennemført, hældes det færdige stålprodukt ud i støbeskeer, der derefter hælder det på forme. Der bliver efterladt en lys masse i ovnen, hvilket er den slagge som blev dannet under iltningen. Processen tager omtrent 20 minutter.

Tidligere metoder[redigér | rediger kildetekst]

Bessemer-omformer på Station Square i Pittsburgh.

Før Henry Bessemers metode vandte frem, benyttede de engelsk stålfabrikanter ingen effektiv metode til produktion af stål. Stål blev fremstillet ved at tilføje kulstof til det kulstoffrie smedejern, der normalt på denne tid blev importeret fra Sverige.

Fremstillingen, også kaldet cementering, foregik ved at opvarme stænger af smedejern ved hjælp af trækul, som kunne tage helt op til én uge. Hver gang der blev produceret et ton stål, skulle der bruger tre tons af det dyre materiale koks, som brændstof. Et ton stål blev solgt for £50 - £60 (svarende til 30-37.000 kr. i 2008-priser). Den vanskeligste og mest arbejdskrævende proces, produktion af smedejern, blev dog udført i Sverige.

Denne proces blev forfinet, til at skabe et bedre resultat, i starten af 18. århundrede, hvor indførelsen af Benjamin Huntsmans smeltedigel pådrog processen yderligere tre timer samt krævede ekstra store mængder koks. Denne nye teknologi frembragte en højere kvalitet for stål, men fordyrede processen, hvilket gjorde det mindre eftertragtet at bruge stål.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Bessemer-omformer, Kelham Island Museum, Sheffield (2010).

I 1740 opfandt Benjamin Huntsman, på sit værksted i byen Sheffield, en smeltedigel, som blev brugt til at frembringe en bedre kvalitet for stål. Dette havde stor indflydelse på mængden af stål, som fremover blev brugt til projekter.

d

Patentkampe[redigér | rediger kildetekst]

Vigtighed[redigér | rediger kildetekst]

Bessemer-omformer i funktion i byen Youngstown, Ohio (1941)

Forældelse[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Bessemer process". Britannica. 2. Encyclopædia Britannica. 2005. s. 168.
  2. ^ "William Kelly". Britannica. 6. Encyclopædia Britannica. 2005. s. 791.
  3. ^ Clive Ponting (2000), World History, A New Perspective, Pimlico, ISBN 0-7126-6572-2

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Natasja Broström og Jeppe Nybye, "Kanonmager støbte en verden i stål", Illustreret Videnskab Historie, ISSN 0806-3915

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]