Bruger:Maitch/Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ugens artikel i Wikipedia

Ugens artikler er et projekt hvor nogle wikipedianere finder den bedst mulige artikel til at vise på forsiden i en hel uge. Artiklerne bliver nomineret og valgt på denne side ud fra nogle fastsatte kriterier.

Projektet er en del af skanwikis ugens artikel-projekt, hvor der på den danske, norske og svenske forside skiftevises vises en ugens artikel fra et af de andre sprog.

At en artikel bliver udvalgt til ugens artikel betyder, at dette er en af bedre artikler, som under afstemningen var den bedste blandt de nominerede eller at den passede til et jubilæum eller lignende en bestemt uge. I øjeblikket er 68 artikler blevet udvalgt til ugens artikel.

Genvej:
WP:UA

Ugens artikler:

Relaterede sider:

Ugens artikel i uge 17, 2024

Idealiseret buste af kejser Arcadius.

Arcadius (ca. 377-408) var den første østromersk kejser i perioden 395-408. Han var søn og efterfølger af Theodosius I den Store og var officielt blevet udnævnt som medkejser i 383.

Theodosius var den sidste kejser af det samlede Romerrige og havde planlagt en deling af riget. Da han døde i 395, blev planen realiseret og Arcadius blev kejser af den østlige del. Da han ikke var fyldt 18 år endnu, var der blandt hans rådgivere kamp om den egentlige magt. I den forbindelse blev han gift med Eudoxia, men hun var ham ikke specielt tro og havde selv magtbegær. Hun døde imidlertid i barselssengen i 404, og da Arcadius ikke viste interesse for politik, blev rigets ledelse bestyret af forskellige rådgivere.

Arcadius nåede ikke at være kejser ret mange år, da han døde i 408. Han blev ikke anset for nogen betydelig kejser og levede ikke op til idealet for en kejser i udseendet (lille, spinkel og mørklødet). Han var især optaget af den kristne tro og nærede modvilje mod fremmede, især goterne, der udgjorde en trussel mod riget i årene omkring 400. (Læs mere..)

Indhold

Biografier[redigér | rediger kildetekst]

Adolf Eichmann · Alanis Morissette · Attila · Charlotte Corday · Christina Aguilera · Cliff Richard · Corfitz Ulfeldt · Henry Dunant · Jacob Ellehammer · Jean-Michel Jarre · Kristian Erslev · Marie Curie · Ole Rømer · Richard Feynman · Richard Wagner · Søren Kierkegaard · Tori Amos

Biologi[redigér | rediger kildetekst]

Honningbi · Myre · Rådyr · Spækhugger

Kultur og samfund[redigér | rediger kildetekst]

Cherokee (folk) · Falck · The Beatles

Geografi, steder og meteorologi[redigér | rediger kildetekst]

Central Park · Den Jyske Skovhave · Eremitageslottet · Flådestation Holmen · Færøerne · Göteborg · Grønland · Hjørring · Læsø · Lyn · Mexico · New Zealand · Nordre älv · Observatorium Tusculanum · Radiohuset · Thailand

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Biblioteket i Alexandria · Demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads (1989) · EU's historie · Gulag · Inkariget · Københavns brand 1728 · Londons historie · Mesopotamien · Slaget på Reden

Krig[redigér | rediger kildetekst]

Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki · Luftslaget om England

Politik og lovgivning[redigér | rediger kildetekst]

ETA · Karnovs Lovsamling · Politisk parti · Ytringsfrihed

Religion, mysticisme og mytologi[redigér | rediger kildetekst]

Hasle Kirke (Århus Kommune) · Nidarosdomen · Nisse · Religion

Sport og spil[redigér | rediger kildetekst]

Bandy · Baseball · Mahjong · Orienteringsløb · Sommer-OL 1896 · Skak

Teknologi[redigér | rediger kildetekst]

Enigma · Skudsekund

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Cykel