Brugerdiskussion:Asteraki

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Republika Makedonija[rediger kildetekst]

"Wir sind Slawen die im 6 Jahrh.n.Chr. in dieses Gebiet kamen und siedelten. Wir sind nicht die Nachkommen der antiken Makedonen" * Kiro Gligorov

http://www.politikforum.de/forum/showthread.php?s=b3143a8b8a015166a65b6e0193957e5b&t=89101

Besked til 84.164.236.61 og 84.164.244.9 samt andre.

Selvom omverdenen har døbt den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien til FYROM (former Yugoslav Republic of Macedonia), ER DEN OFFICIELLE NAVN Repubnlika Makedonija, OG IKKE Поранешна Југословенска Република Македонија (Poranešna Jugoslovenska Republika Makedonija) (dette er opfundet af den person som rettede den oprindelige tekst).

Desuden bruger man ikke latinske bogstaver (Poranešna Jugoslovenska Republika Makedonija) i det makedonske sprog. Hvis du er i tvivl om statens navn, se den makedonske side! mvh--Bobby 17. feb 2006 kl. 22:51 (CET) PS Desuden er jeg født i Makedonien! --Bobby 18. feb 2006 kl. 11:03 (CET) PS Hvis du stadigvæk er i tvivl om landets navn, besøg regeringens hjemmeside, På makedonsk: http://www.vlada.mk/

på engelsk: http://www.vlada.mk/english/index_en.htm --Bobby 18. feb 2006 kl. 12:17 (CET)

de, de, fr de de

Fil:Say FYROM.PNG
„Sag FYROM oder Skopje und nicht Mazedonien“



http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Egejska_Makedonija&action=submit


40°45′N 22°54′Ø / 40.750°N 22.900°Ø / 40.750; 22.900
Μακεδονία
Makedonija
Flag of Greece Greek Macedonian Flag
Himna: Μακεδονία ξακουστή
(Позnата Makedonija)
Glavni grad Saloniki
Regija Zapadna Makedonija
Srednja Macedonija
Istočna Macedonija
Stanovništvo: 2,625,681 (2005)
Površina: 34,231 km²
Gustoća: 77/km²


Makedonija (gr: Μακεδονία, Grčka Makedonija i Егејsка Makedonija) je istorijski i geografski region Grčke.

Grčka Makedonija je 51.9% Površina i 52.4% Stanovništvo geografski regija Makedonija.

Makedonija graniči sa Rodopskom gorja na istoku, Albanijom na zapadu, Olimpom, Tesalijom i Egejskim morem na jugu, te Moravskom dolinom i Šarom na sjeveru.


Povijest Makedonije[rediger kildetekst]

Glavni članak: Makedonija (regija)#Povijest

U Antici[rediger kildetekst]

Fil:Ac alexanderstatue.jpg
Aleksandar Veliki Solun

Antički Makedonci su bili stari balkanski narod, koji je govorio jedan nedovoljno poznat jezik. Najistaknutiji kralj antičkih Makedonaca je bio Filip -{II}-, koji je od Demostena nazivan varvarinom. Iako je Demosten okupio sve Antičke Grke da se suprostave Antičkim Makedoncima, Filip II je pobedio Grke u bici kod Heroneje u avgustu 338 godine p.n.e.,nakon čega je Filip -{II}- poštedeo grad Tebu.

Kada je Filip II bio ubijen (336 godina p.n.e.), antički Makedonci su izabrali njegovog sina Aleksandra III za kralja. Aleksandar je brzo konsolidovao svoju vlast i pobjedio pobunjene Grke i ovaj put spalio Tebu do temelja.Nakon toga, nastavio je na istok, da pobedi do tada nepobedivu Persiju. U bici na reci Granik, sa svojim antičkim Makedoncima (organizovanim u čuvene falange) i plaćenim konjanicima iz Tesalije je pobedio desetostruko veću Persijsku vojsku, koja je okupljala sve druge narode, uključujući i desetine hiljada Grka. Po osvajanju celog poznatog sveta, rešio je da se vrati u Makedoniju, ali je bio otrovan u 323 godine p.n.e i umro je u Vavilonu. Nakon njegove smrti,njegove vojskovođe su podelile njegovu državu međusobom.

Značajna ličnost Grčke Makedoniju, koja je bila deo cele Makedonije, bio je i Filip V. On je konsolidovao Makedonsko kraljevstvo na Balkanu i opet porobio Grčku.

Ali, u to vreme Rim je počeo da biva sve snažniji. Makedonija je bila saveznik Kartagene i time neprijatelj Rimjana. Zato je bilo postojanih sukoba sa Rimjanima. Da bi se osigurao od Rimjane, Filip V je pojačao fortifikacije u Skoplju i Uskani (u blizini današnjeg grada Debar, severozapadna Makedonija), a sa juga je imao okupiranu Grčku. Međutim Grci i Rimljani su se udružili i pod pritisak Rimčjana morao je da se povuče iz Grčke i da postavi utvrdu u klisuri Tempi (to je nekoliko kilometara južno od današnjeg grada Platamona).

Ipak, u dobi vladavina negovog sina, Perseja, Rimljani su ušli sa juga i pobedili Perseja u bici kod Pidne (nekoliko kilometara severno od današnje Paralije kod Katerini). Persej je bio zadnji makedonski kralj iz antičke epohe u Makedoniju. Više su preživeli Seleukidi na istoku i Ptolomeidi u Egiptu (zadnja je bila kraljica Kleopatra VIII).

Rimljani su porobili Makedoniju 168. godine p.n.e. i podelili je na 4 dela, kojima je bilo zabranjeno da meѓusobno komuniciraju. Tri od ova 4 dela su obuhvatale teritorije današnje Egejske Makedonije. Nakon toga, Makedonija od centra sveta postala provincija.

Makedonija je u rimskom dobu imala važnu ulogu u historiji hrišćanstva, s obzirom da ju je posjetio apostol Pavle.

Srednji vijek[rediger kildetekst]

Pod Otomanskim Carstvom[rediger kildetekst]

Do Balkanskih ratova[rediger kildetekst]

U Grčkoj Makedoniji (blizu grada Kukuš) je rođen i Goce Delčev, najveći makedonski heroj XIX veka. On se borio za nezavisnost Makedonije. Zato je u Solunu 1893. godine formirao VMRO - Unutrašnja Makedonska Revolucionarna Organizacija. Ova organizacija je organizovala opštonarodni ustanak protiv Turke 1903. godine, kada je na teritorije grada Kruševo (u severnoj Makedoniji) formirana Kruševska Republika. Ustanak je bio zamišnjen da bude u celoj Makedoniji, ali pošto su ga Bugari sabotirali, uspeo je još u gradovima Neveska i Klisura u Grčkoj Makedoniji, koji su znatno duže (nekoliko meseca) ostali slobodni od Turaka (Kruševo je palo za 10 dana).

Zbog ovog sabotiranog ustanka, Makedonci su bili dezorganizovani kada su počeli Balkanski ratovi (1912./1913. godina) i susedni narodi su podelili Makedoniju: Severni deo (t.z. „Vardarska“ Makedonija) je pripala Srbiji, Istočni deo Bugarskoj, a južni deo (t.z. Grčka „Egejska“ Makedonija) Grčkoj.

Kategorija:Grčka Kategorija:Zemljopis Grčke Kategorija:Makedonija

als:Makedonien (Griechenland) roa-rup:Machedonia (Gârţii) ast:Macedonia (Grecia) be:Македонія (Грэцыя) bg:Егейска Македония cs:Makedonie (řecká) cy:Macedonia (Groeg) da:Græsk Makedonien de:Makedonien (griechische Provinz) el:Μακεδονία (διαμέρισμα) en:Macedonia (Greece) es:Macedonia Griega eo:Makedonio (Grekio) fr:Macédoine grecque gl:Macedonia, Grecia it:Macedonia (Grecia) lt:Graikijos Makedonija mk:Егејска Македонија nl:Macedonië (Griekenland) pl:Macedonia (Grecja) pt:Macedónia (Grécia) ru:Македония (Греция) scn:Macedonia (Grecia) sr:Егејска Македонија sh:Makedonija (Grčka) fi:Makedonia (Kreikka) sv:Makedonien, Grekland tr:Makedonya (Yunanistan) uk:Македонія (Греція)