Bygholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bygholm set fra parken.
Bygholm set fra vejen, der går imellem hovedbygningerne og avlsbygningerne
Det høje voldsted i parken

Bygholm er en hovedgård i Horsens Klostersogn Nim Herred.

Den var oprindelig et kongeligt slot, antagelig opført af Erik Menved efter en bondeopstand i 1313. Bygholm var hjemsted for en kongelig lensmand. Den kendteste lensmand på Bygholm var alkymisten Erik Lange, under hvem gården forfaldt. Derfor og muligvis efter en brand på Bygholm i begyndelsen af 17. århundrede flyttede lensmanden til Stjernholm, hvorefter lenet fik navn.

Bygholm blev ladegård til Stjernholm og blev tillige med denne gård 1661 af Frederik 3. tilskødet Hamborgeren Peder von Ufelen, der 1670 solgte den til Joachim Werner Bülow, der genopførte Bygholms hovedbygning – dog ikke den nuværende, der er bygget 1775 – og atter fik den oprettet til hovedgård.

Den lærde forfatter og historiker Thomas Christensen Clitau, hvis forældre var jordbrugere tilknyttet godset, blev i 1694 født her.

I haven er der et voldsted, hvor det oprindelige Bygholm menes at have ligget.

Bygholm Gods er på 233 hektar, og selve gården fungerer i dag som hotel, avlsbygningerne huser Forskningscenter Bygholms Afdeling for Jordbrugsteknik, der hører under Danmarks JordbrugsForskning. På jordarealerne afholdes blandt andet dyrskue og kræmmermarked.

Ejere af Bygholm[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.

Koordinater: 55° 51′ 53″ N, 9° 49′ 32″ Ø

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]