C.O. Zeuthen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
C.O. Zeuthen
Født 10. september 1812 Rediger på Wikidata
Kastrup, Danmark Rediger på Wikidata
Død 23. juni 1890 (77 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af G.F. Hetsch Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted København Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Olavius Zeuthen (10. september 1812 i KastrupAmager23. juni 1890Frederiksberg) var en dansk arkitektur- og landskabsmaler. C.O. Zeuthen var søn af skytte Peter Laurentius Zeuthen (1783-1839) og Caroline Marie født Roed (1792-1862). Han kom efter sin konfirmation i tømmerlære og begyndte samtidig at tegne på Kunstakademiet og under G.F. Hetsch for at søge uddannelse som arkitekt; senere bestemte han sig dog for malerkunsten og udstillede i 1837 sit første maleri, Esrom Kloster, solgt for 20 Rigsdaler til Kunstforeningen, der også senere erhvervede adskillige arbejder af ham: Esbønderup Kirke, Det indre af Sorø Kirke, Parti af det udvendige af Lund Domkirkes Kor, Mariakirken i Lybek og flere. Til Den Kongelige Malerisamling solgte han 1838 Det indre af Trinitatis Kirke og 1846 Sidegang i Domkirken i Lund. I 1850 interesserede han ved et par billeder af Fredericia efter bombardementet; af hans landskaber kunne nævnes Parti af Odense Aa, 1853, og Parti af Møens Klint, Formiddag, 1877; et enkelt af hans gadepartier, Den gamle Toldbod, 1879, har betydning ved sit emne. Zeuthen hævede sig som selvstændig kunstner ikke til noget højt standpunkt; det værdifuldeste arbejde, han har udrettet, er restaureringen af overkalkede vægmalerier i Roskilde og Århus Domkirker samt i Skibby Kirke. Han døde ugift i København 23. juni 1890.

C.O. Zeuthen, Det indre af Trinitatis Kirke, 1838, Statens Museum for Kunst.



Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Sigurd Müller i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 19. bind, side 294, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]