CERN

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 21. maj 2015, 18:32 af Kaare (diskussion | bidrag) Kaare (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved TherasTaneel, fjerner ændringer fra 188.178.152.142 (diskussion | bidrag))
Large Hadron Collider ved CERN
Statue af Shiva afbilledet som Nataraja i tandava-dans, der symboliserer den vedvarende skabelse og destruktion af universet. Skænket af det indiske Department of Atomic Energy.

CERN (fra fransk: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) er et europæisk center for forskning i partikelfysik. CERN blev grundlagt i 1954 og er placeret lige uden for Geneve på grænsen mellem Frankrig og Schweiz. Fra oprindeligt 12 medlemslande er CERN i dag finansieret af 20 medlemslande, deriblandt Danmark. CERN har omkring 6500 forskere ansat.

Faciliteter

CERN er et kompleks bestående af 10 lineære og cirkulære acceleratorer. De største er Large Electron Positron collider (LEP), med en diameter på 9 km, og Super Proton Synchrotron (SPS). Den næste store maskine er Large Hadron Collider (LHC), som skulle tændes for første gang den 10. september 2008. Dette gik galt, da helium (der skulle bruges til at køle magneterne ned med) slap ud. Det kostede mange millioner kroner at ordne, men de fik den sat i gang d. 31 marts 2010 igen.

Forskelligt

  • Hypertekst-systemet World Wide Web (WWW) til brug over internettet blev oprindeligt udviklet på CERN omkring 1989 af Tim Berners-Lee.
  • Et af projektene hos CERN går ud på se nærmere på forbindelsen mellem kosmisk stråling og skydannelse. Dette kan ske under kontrollerede eksperimentelle omstændigheder ved benyttelse af et skykammer og en af CERN's partikelaccelerator. Eksperimentet er navngivet CLOUD (Cosmics Leaving Outdoor Droplets). Det er Henrik Svensmarks teori om solens indvirkning på den globale opvarmning, der er baggrunden for dette projekt.

Ekstern henvisning