Cecilia Bartoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Cecilia Bartoli

Cecilia Bartoli (født 4. juni 1966 i Rom, Italien) er en italiensk mezzosopran.

Cecilia Bartoli indledte sin karriere i slutningen af 1980'erne med at synge Rossinis store mezzoroller som Rosina og Askepot. I løbet af 1990'erne udvidede hun sit repertoire med en del Mozartroller som Susanna, Fiordiligi og Despina. Hun har siden udviklet en koloraturteknik, som regnes blandt de fineste, selv om den til at begynde med blev kritiseret for at være for luftig. Flere års selvstudier og eksperimenter har medført en lang række pladeindspilninger og koncertturneer med sjældent eller aldrig fremført operamusik af Vivaldi, Gluck og Salieri. Hendes toptrimmede stemme spænder over et register på næsten tre oktaver. Det betyder, at hun kan veksle mellem høje og lave partier uden at miste klang og kraft i stemmen.

Hun er medbidragsyder til, at musik skrevet for 1700-tallets store kastratsangere igen er blevet en succes. Hun er en eftertragtet sanger over hele verden og var med til Mozarts 250års fødselsdagskoncert i Salzburg med Wiener Philharmonikerne 27. januar 2006.

I 2010 modtog hun Léonie Sonnings musikpris.

Cecilia Bartolis nye Cd Mission blev i uge 39 af 2012 udvalgt som det første "ugens 'Radio Klassisk' album" på radiostationen Radio Klassisk, da denne station introducerede en ugentlig Cd, man ville lægge særlig vægt på, samt udlodde eksemplarer af i en løbende ugekonkurrence.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]