Charlie Hebdo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Charlie Hebdo's sæde i Paris

Charlie Hebdo (dansk: 'Charlie Ugentlig') er en fransk satirisk ugeavis, der udkom første gang i 1992 som efterfølger til det månedlige magasin Hara-Kiri. Avisen er placeret til venstre i det politiske spektrum og har et anarkistisk tilsnit. Den udgives i Paris, og den nuværende redaktør hedder Philippe Val.

Charlie Hebdo blev kendt i Danmark under Muhammed-krisen, efter at avisen den 9. februar 2006 var blandt de ganske få tidsskrifter, der i solidaritet valgte at genoptrykke de tolv tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten i september 2005 havde offentliggjort. Dette skete i et nummer med titlen Mahomet débordé par les intégristes (Muhammed overvældet af islamister), i hvilket en række egne tegninger med samme tema tillige blev trykt. Eksempelvis viste forsiden en tegning af Muhammed, der grædende udbryder "C'est dur d'être aimé par des cons" (det er hårdt at være elsket af fjolser). Denne udgave af ugeavisen blev trykt i 400.000 eksemplarer, hvilket skal ses i sammenligning med et normalt oplag på 140.000 eksemplarer.

Udgivelsen blev fordømt af bl.a. præsident Jacques Chirac, og muslimske organisationer som Grande Mosque og Union des Organisations Islamiques de France (Foreningen af Islamiske Organisationer i Frankrig) sagsøgte avisen, idet de mente at tegningerne var udtryk for racisme. Avisen blev dog frikendt for disse anklager den 22. marts 2007.[1] Omvendt fik Charlie Hebdo støtte fra en række ledende franske intellektuelle (bl.a. Bernard-Henri Lévy og André Glucksmann), som forsvarede den under henvisning til ytringsfriheden. Endvidere kunne avisen den 1. marts 2006 offentliggøre en støtteerklæring i form af et manifest[2] mod "islamisk totalitarisme" underskrevet af tolv forfattere – heriblandt Salman Rushdie, Ayaan Hirsi Ali og Ibn Warraq.

2. November 2011 blev avisens lokaler brændt ned til jorden vha. en molotov cocktail. Det skete om natten og ingen personer kom noget til.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]