Chicago

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Chicago (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Chicago)
Chicago
{{{mindrebillede1type}}} {{{mindrebillede2type}}}
[[Fil:{{{mindrebillede1}}}|115px|center]]
[[Fil:|250px]]
'
Overblik
Land: USA USA
Motto: {{{motto}}}
Borgmester: Rahm Emanuel
{{{adminenhedtype1}}}: {{{adminenhed1}}}
Stat: Illinois
{{{adminenhedtype3}}}: {{{adminenhed3}}}
Grundlagt: 1833
Postnr.: {{{postnr}}}
Demografi
Chicago Kommune: 2.862.244 (2004)
 - Areal: 606,1 km²
 - Befolkningstæthed: 4923 pr. km²
{{{indbygtype2}}}: {{{indbyg2}}} ({{{indbyg2år}}})
 - Areal: {{{indbyg2areal}}} km²
 - Befolkningstæthed: {{{indbyg2tæthed}}} pr. km²
{{{indbygtype3}}}: {{{indbyg3}}} ({{{indbyg3år}}})
 - Areal: {{{indbyg3areal}}} km²
 - Befolkningstæthed: {{{indbyg3tæthed}}} pr. km²
Tidszone: GMT {{{tidszone}}}
Højde m.o.h.: {{{højde}}} m
Hjemmeside: [http:// ]
Oversigtskort
[[image:{{Kortpositioner {{{landkort}}}
250px|Chicago ({{Kortpositioner {{{landkort}}} name}})]]
<div style="position: absolute; z-index: 2;

top: Udtryksfejl: Uventet tegnsætning-tegn: "{"%;


left: Udtryksfejl: Uventet tegnsætning-tegn: "{"%;

height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0; line-height: 0;">
[[Image:{{Kortpositioner {{{landkort}}}
5x5px|Chicago]]
Chicago
{{{korttekst}}}

Chicago er en by i staten Illinois i USA's midtvest, beliggende ved Lake Michigan. Den er USA's tredjestørste by (efter New York og Los Angeles) med 3,2 millioner indbyggere. Medtager man de nærtliggende amter i Illinois, Wisconsin og Indiana til Chicago Metro-området (Chicagoland), kommer indbyggertallet op på næsten 10 millioner.

Byen er kendt som "Second City" (den anden by) på grund af sin store betydning kun overgået af New York City, samt som "Windy City" (den blæsende by) efter Chicagos støjende politikere og vejret. Navnet "Chicago" er den franske stavning af det Illinois-Miami ord shikaakwa med dobbeltbetydningen "stinkdyr" og "vild løg", der dengang voksede vildt i de sumpede marker. Dobbeltbetydningen skyldes, at både stinkdyr og vild løg lugter rigtig grimt. I det beslægtede algonkinske sprog abenaki hedder "stinkdyr" segogw, som på engelsk blev opfattet som "skunk" og derefter optaget i det engelske sprog som navn på stinkdyret. [1]

Chicago er en af verdens ti alfa-verdensbyer (verdens mest indflydelsesrige byer) iflg. Globalization and World Cities Study Group & Network. Byen er centrum for økonomi, transport og kultur i USA's midtvest, og har længe været kendt i verden som et centrum for økonomi, industri og transport på grund af sin etniske variation.

Berømte bygninger[redigér | redigér wikikode]

Chicago

I Chicago findes mange meget høje skyskrabere, som f.eks. John Hancock Center og Willis Tower (tidligere Sears Tower). USA's største kongrescenter McCormick Place er ligeledes placeret i Chicago.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byen blev grundlagt den 12. august 1833 af 350 indbyggere. I løbet af syv år var indbyggertallet vokset til 4.000 på grund af tilflyttere fra New England og andre områder i det østlige USA. Den 4. marts 1837 fik byen sin egen administration, da den af staten Illinois tildeltes status som by. Dermed begyndte det næste trin i det, der ville blive en kraftig, tidlig vækst. Mange faktorer var medvirkende til denne vækst, men i begyndelsen blev især Chicagos geografiske nærhed i et ekspanderende land fremhævet. Byen var den logiske transportforbindelse mellem det østlige og vestlige USA ved hjælp af Great Lakes og flodsystemerne, og efter 1850 også jernbanerne. Med åbningen af kanalen Illinois and Michigan Canal i 1848 blev skibsfart fra Great Lakes gennem Chicago til Mississippi-floden mulig. Den første jernbaneforbindelse til Chicago, Galena & Chicago Union Railroad, blev fuldført samme år. Disse projekter gav forudanelser om Chicagos senere udvikling til hele USA's transportknudepunkt.

Den store brand i Chicago[redigér | redigér wikikode]

Det meste af Chicago brændte i 1871 i "The Great Chicago Fire". På det tidspunkt var der ca. 300.000 indbyggere i byen. Som følge af branden måtte det meste af byen genopbygges. Storbyarkitekter benyttede chancen til at løse flere af byens strukturelle problemer. Efterfølgende blev Chicagos arkitektur indflydelsesrig rundt omkring i verden. Verdens første skyskraber blev bygget i 1885, ved brug et stålskelet.

Der har været flere store brande i Chicago: 602 personer omkom i Iroquois-teaterbranden i 1903, og i 1946 omkom 61 personer i LaSalle-hotellets brand.

Medier i Chicago[redigér | redigér wikikode]

Chicago har en rig mediakultur som det tredjestørste mediamarked i Amerika. Hver af de 'Fire Store' fjernsynsnetværker ejer stationer i Chicago. WGN-TV, som er ejet af 'Tribune Company', udsendes under navnet "WGN America" på kabel-tv til resten af Amerika. Oprah Winfreys produktionsfirma, 'Harpo Studios' og Jerry Springers program befinder sig også i Chicago.

To dagblade, Chicago Tribune og Chicago Sun Times, udgives i Chicago. Chicago Tribune, som er grundlagt i 1847, ejes af 'Tribune Company' og læses af over 500,000 personer i Chicago. Chicago har flere regional- og specialaviser. Avisen 'Chicago Reader' skriver om politiets misbrug af magt og anvendelse af tortur i 90'erne og har haft en betydelige indflydelse på kulturen i Chicago. En anden avis, 'The Chicago Defender', som er den største og mest indflydelsesrige avis ejet af sorte i USA, har haft en historisk indflydelse på demografien i Nordstaterne ved at opfordre sorte til at forlade Sydstaterne og flytte nordpå.

Sport i Chicago
Holdnavn Sportsgren
Chicago Bulls Basketball
Chicago Bears Amerikansk fodbold
Chicago White Sox Baseball
Chicago Cubs Baseball
Chicago Fire Fodbold
Chicago Blackhawks Ishockey
Chicagos centrum i horisonten
Chicagos centrum i horisonten

Det 20. århundrede[redigér | redigér wikikode]

Lake Michigan — byens primære kilde til ferskvand — var allerede stærkt forurenet på grund af industrier i hurtig vækst i og omkring Chicago, hvorfor en ny måde at fremskaffe vand på var nødvendig. Byen påbegyndte et stort projekt med at grave tunneler under Lake Michigan til nyopførte vandindvindingsanlæg. Vandindvindingsanlæggene var placeret tre kilometer ude i søen, men de kunne ikke levere tilstrækkeligt med rent vand, fordi forårsregnvejr førte forurenet vand fra Chicago-floden ned i dem. I år 1900 blev problemet løst ved at vende flodens strømretning ved etableringen af Chicago Sanitary and Ship Canal som førte til Illinois-floden.

Den 2. december 1942 fandt verdens første kontrollerede kernereaktion sted på University of Chicago, som del af det tophemmelige Manhattan Project.

Film/Serie der optaget i Chicago[redigér | redigér wikikode]

Lufthavne i Chicago[redigér | redigér wikikode]

Noter og referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Rolf Theil: "Skyformasjonane på San Fransiscos sørhimmel", forlaget Samlaget, Oslo 2007.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: