Conrad Schumann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Conrad Schumanns flugt afbildet på et af betonelementerne fra Berlinmuren.
Krydset i Berlin anno 2007, hvor Schumann hoppede over muren 15. august 1961.

Hans Conrad Schumann (28. maj 1942 i Riesa20. juni 1998 i Kipfenberg) var en af de mest kendte republikflygtninge fra det kommunistiske DDR.

Schumann var blevet tvangsrekrutteret til Bereitschaftspolizei. Efter tre måneders træning i Dresden blev han kommanderet til underofficersskolen i Potsdam, hvorefter han meldte sig til tjeneste i Berlin. Han var 15. august 1961 – 19 år gammel – vagt ved den af kommunistregimet netop påbegyndte Berlinmur på hjørnet af Ruppinerstraße og Bernauerstraße i den franske sektor. Muren bestod på dette tidlige stadium blot af et lavt pigtrådshegn.

Da han fik muligheden, løb han med fuld kraft og hoppede over gærdet ind i Vestberlin, hvor han med høj hastighed blev kørt bort af en ventende politibil. Flugten blev filmet af fotografen Peter Leibing, og billederne blev nogle af de mest berømte billeder fra den kolde krig. Senere slog Schmuann sig ned i Bayern. Efter Berlinmurens fald udtalte han, at "først efter 9. november 1989 har jeg følt mig virkelig fri".

I årene efter plagedes Schumann dog af en slem skyldfølelse over at have forladt familien og kollegaerne i Øst. Efter længere tids depression begik han selvmord i sin have i 1998.