Constantin Meunier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Constantin Meunier

Personlig information
Pseudonym Meunier, C,
Meunier, Constantin Emile,
Mene, Konstantin Rediger på Wikidata
Født 12. april 1831 Rediger på Wikidata
Etterbeek, Belgien Rediger på Wikidata
Død 4. april 1905 (73 år) Rediger på Wikidata
Ixelles, Belgien Rediger på Wikidata
Gravsted Ixelles Kirkegaård Rediger på Wikidata
Søskende Jean-Baptiste Meunier Rediger på Wikidata
Barn Karl Meunier Rediger på Wikidata
Familie Georgette Meunier (niece) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Académie Royale des Beaux-Arts,
Académie des beaux-arts Rediger på Wikidata
Elev af François-Joseph Navez Rediger på Wikidata
Medlem af Kunst van Heden Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, billedhugger Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst, skulpturkunst Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (Leuven) Rediger på Wikidata
Kendte værker I det sorte Land Rediger på Wikidata
Bevægelse Realisme Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Constantin Meuniers hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Selvportræt, ca. 1870
Statue af Meunier på Place des Acacias i Bruxelles af Edmond de Valériola

Constantin Meunier (født 12. april 1831 i Mesbeck[1] ved Bruxelles, død 4. april 1905 i Bruxelles) var en belgisk billedhugger og maler.

Meunier førtes ind på kunststudiet under sin ældre broder, kobberstikkeren Jean-Baptist Meunier[2], og uddannede sig til billedhugger på Bruxelles-akademiet og under Fraikin uden dog i længden at føle sig tilfredsstillet ved de tilvante skønhedsformer, han her oplærtes i.

Under vejledning af Charles de Groux (en) øvede han sig som maler og vandt snart navn som sådan; han malede Trappistbegravelse (Museet i Courtrai), Den hellige Frantz’ Henrykkelse (kirken i Xhendelesse), St. Stefans Martyrium (1868, museet i Gent), Brabantske Bønder forsvarer sig 1797 (Museet i Bruxelles), fresker i St-Josefskirken i Louvain, Pieta m.m. – arbejder båret af ægte følelse og hørende til moderne religiøs kunsts bedste ydelser i Belgien.

En rejse 1880 til bjergværksegnene mellem Charleroi og Liège (hvor han senere slog sig ned) vakte den interesse for dette kullands natur og sociale liv, der blev nerven i hans senere produktion; i adskillige billeder (akvareller, tegninger), I det sorte Land (Luxembourg Museet), Pudlen (Dresdens Galleri) etc., har han skildret naturen dér med dens hundreder af højovne, dens kuldynger og dens slidende arbejderes liv.

Fra 1885 kastede Meunier sig igen efter 30 års forløb over skulpturen: Hammersmeden (1886, Berlins Nationalgalleri) er den første i rækken af hans berømte skulpturer (oftest bronzestatuetter), hvori han har skabt arbejdertypen, en moderne arbejderskikkelse med noget af den antikke atlettypes linjevirkning over sig, men dog realistisk udformet med dybt rammende karakteristik, og på sin vis overført Millets skildring af arbejdernes liv på skulpturens område. Herefter Pudler (museet i Bruxelles), gruppen Grubegas (museet i Bruxelles), Den fortabte Søn (Berlins Nationalgalleri) etc.

Meunier planlagde et mægtigt Arbejdets Monument i statuer og relieffer, der dog aldrig blev færdigt; de bedste af reliefferne kom til Luxembourg-Museet og museet i Bruxelles; andre blev udstillet i det fri i denne by.

Heller ikke det sammen med Alexandre Charpentier (en) (død 1909) i Paris påbegyndte monument for Émile Zola (død 1902) nåede fuldendelsen inden Meunier selv døde i 1905.[3]

1882 blev Meunier professor i Louvain.

Et halvt dusin af hans bronzer findes nu i Dresdens Albertinum (en); i bronzestatuetten Arbejder sås på den internationale kunstudstilling i København 1897 en god prøve på hans kunst. Ny Carlsberg Glyptotek har efterhånden erhvervet sig en samling af hans skulpturer: bronzestatuerne Støberiarbejdere, Såmand, Havnearbejder, gipsrelieffet Smelteriarbejdere (et af de fire relieffer til fodstykket af Arbejdets Monument), bronzegruppen Moderkærlighed, gipsgruppen Den fortabte Søn osv., endvidere i 1908 en stor mængde statuetter, relieffer og grupper.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Mesbeck ved Bruxelles" har ikke kunnet findes ved redigering af opslaget marts 2024
  2. ^ Jean-Baptiste Meunier hos Androom.home.xs4all.nl 1821-1900
  3. ^ "Monument à Emile Zola" hos Anosgrandshommes.musee-orsay.fr og Statue d’Emile Zola, à Paris hos Archives-zoliennes.fr

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.