Cristóbal Suárez de Figueroa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Cristóbal Suárez de Figueroa (1571 i Valladolid – omtrent 1644) var en spansk forfatter.

Om denne frugtbare og mangesidige forfatters liv vides, at han studerede i Bologna og Pavia, havde så efterhånden forskellige retsembeder og opholdt sig en tid i Italien. Fra 1604 var han igen i Spanien; men 1623 fik han en dommerstilling under vicekongen af Neapel. Der kom han i konflikt med inkvisitionen og i fængsel i Rom (1630-33).

En vis gnavenhed og bitterhed kommer til syne i hans prosaiske og poetiske skrifter, der for øvrigt vidner om en del talent. I El Pasajero (1617; ny udgave ved Rodriguez Marin, Madrid 1913, og ved Selden Rose, Madrid 1914) – dialoger af blandet indhold – angriber Figueroa flere samtidige, blandt andre Cervantes, og retter fra et klassisk standpunkt en skarp kritik mod de af Lope de Vega indførte nye dramatiske former.

Blandt Figueroas andre værker er at nævne en oversættelse af Guarinis Il pastor fido (1602), hyrderomanen La constante Amarilis (1609), heltedigtet España defendida (1612), en levnedsbeskrivelse af markisen af Cañete (1613) og Plaza universal de todas las ciencias (1615); i sidstnævnte findes, foruden andet kulturhistorisk interessant, også interessante ytringer om det spanske nationaldrama.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.