Désiré François Laugée

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Désiré François Laugée
Désiré François Laugée, selvportræt omkring 1883.
Personlig information
Født François Désiré Laugée Rediger på Wikidata
25. januar 1823(1823-01-25)
Maromme, Frankrig
Død 24. januar 1896 (72 år)
Paris, Frankrig
Gravsted Cimetière de Passy, Grave of Laugée[1] Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Fransk
Barn Georges Laugée Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted École nationale supérieure des Beaux-Arts Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, digter Rediger på Wikidata
Arbejdssted Paris (1838-1896) Rediger på Wikidata
Kendte værker Eustache Lesueur chez les Chartreux, femme rangeant une miche de pain dans un buffet, Le Goûter des cueilleuses d'œillettes Rediger på Wikidata
Genre Portræt Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af Æreslegionen (1865) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Désiré François Laugée (født 25. januar 1823 i Maromme, Seine-Inférieure, død 24. januar 1896 i Paris) var en fransk historie- og genremaler.

Fra Saint-Quentins Kunstskole kom han til École des beaux-arts i Paris, berejste Belgien og England og udstillede først portrætter (for eksempel af Lord Grenville Bulwer). I den følgende tid optogs han især af det romantisk-historiske maleri (Rizzios død 1849 etc.). Ejendommeligere og mere sympatetisk fremtræder han i sine religiøse og især i sine landlivsbilleder. Et hovedværk i den førstnævnte retning er Den hellige Elisabeth vasker de fattiges fødder (1865), endvidere kan nævnes Hellig Cæcilia og mange andre samt større vægbilleder til kirken Sainte Trinité (Dionysios martyrium), Saint Pierre et Paul i Saint-Quentin, dekorative malerier til Paris' Børs med mere; til Luxembourgmuseet kom Le cierge à la Madone (1877). Den jævnhed og medfølende forståelse af almuens Liv, der også præger hans kirkelige kunst, får sit fineste udtryk i hans jævne skildringer af fransk landalmue; allerede fra 1850'erne er han inde på denne vej: Bondekone hviler ud efter høstarbejdet, Høstmandens frokost (1857), Pige fra Picardie ved sin aftenkost ude på marken (1859) osv.; enkle motiver med smuk landskabelig stemning; i museet i Bordeaux ses hans Nellikeplukning (1861), i museet i Amiens Væverske. Sønnen Georges Laugée, elev af Laugée og af Pils og Lehmann, har med held fulgt i faderens fodspor med fremstillinger af franskt land- og almueliv: Enken (1880), Akssankerske (1883) med mere. På den internationale kunstudstilling i København 1897 sås hans En byge, på den franske udstilling sammesteds 1888 Rêverie.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.