Dagen (2002)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dagen (2002)
Hovedsæde København Rediger på Wikidata
Oprindelsesland Danmark Rediger på Wikidata
Grundlagt 22. oktober 2002 Rediger på Wikidata
Nedlagt 6. december 2002 Rediger på Wikidata
Redaktør Kresten Schultz-Jørgensen Rediger på Wikidata
Sprog Dansk Rediger på Wikidata
For alternative betydninger, se Dagen. (Se også artikler, som begynder med Dagen)

Dagen var det første nystartede landsdækkende danske dagblad i noget nær 50 år. Det udkom med 41 numre i perioden 22. oktober til 6. december 2002, hvor bladet gik i betalingsstandsning med et driftsunderskud på 34,9 millioner kroner. Konkursen var en realitet den 13. december 2002.

Bag avisen stod pengemanden Peter Linck og i chefredaktørstolen sad Kresten Schultz Jørgensen.

Den måske største succes havde Dagen som mediebegivenhed. Dækningen var intens, og fænomenet blev kaldt alt fra "et oppusteligt luftkastel i dotcom-klassen" til "min generations gode mulighed for at sætte en dagsorden og gøre en forskel i et ellers alt for rigidt mediebillede." Den redaktionelle vision fokuserede på at være et dansk dagblad, der tog udgangspunkt i en global virkelighed, hvor industrisamfundets ideologiske indholds-kategorier ikke længere føles tidssvarende, og hvor journalistiske kategorier som indland/udland, erhvervsstof/politik/kultur ikke længere repræsenterer læsernes praktiske virkelighed. Dagen brugte endvidere fortællende journalistik til at kvalificere gængse fortælletekniske værktøjer.

Avisprojektet fik et retsligt efterspil, idet Peter Linck den 13. oktober 2006 i Københavns Byret blev idømt seks måneders betinget fængsel for at have udstedt delvist fiktive fakturaer for annoncering i avisen. Dommen blev stadfæstet af Østre Landsret 29. maj 2007. Begivenhederne omkring Dagens storhed og fald er beskrevet i bogen Ingen kender Dagen af Mads Brügger og Nikolaj Thomassen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]