Damtorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Damtorp
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Damtorp
Damtorp (Tyskland)
Damtorp
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Rendsborg-Egernførde
Amt Hytten Bjerge
Borgmester Hans Ulrich
Statistiske data
Areal 7,48 km²
Højde 22 m
Indbyggere 444  (31/12/2006)
 - Tæthed 59 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade RD
Postnr. 24361
Tlf.-forvalg 04353
Hjemmeside www.amt-huettener-
berge.de
Beliggenhed af kommune Damtorp i Landkreis Rendsborg-Egernførde
Map

Koordinater: 54° 25′ 32″ N, 9° 44′ 12″ Ø

Damtorp (dansk) eller Damendorf (tysk) er en landsby og kommune i Rendsborg-Egernførde kreds i Slesvig-Holsten. Byen ligger cirka 8 kilometer sydvest for Egernførde i Hytten Bjerge. Sydvest for byen forløber motorvejen Bundesautobahn 7 fra Hamborg til den dansk-tyske grænse. Stednavnet Damtorp dukker første gang op i skriftlige kilder i 1518. Kommunen samarbejder på administrativt plan med andre kommuner i Hytten Bjerges kommunefællesskab (Amt Hüttener Berge).

Damtorpmanden[redigér | redigér wikikode]

Damtorpmanden på Gottorp Slot

I 1900 fandt en tørvearbejder under tørvegravning i en dybde på omtrent 3 meter et moselig, som var presset sam­men til kun 1 til 4 cm tykkelse. Moseliget lå på ven­stre side med hovedet hvilende på venstre arm. Den bestod kun af hud og hår, knoglerne var ikke bevaret.

Manden var dækket af en stor uldkappe. Ved fødderne lå et par lyse flanelsagtige bukser og et par lædersko. Manden var oprindelig 1,74 m høj. Ved hjerteregionen ses en smal åbning. Han blev altså dræbt ved et stik direkte mod hjertet.

Moseligets dødstidspunkt blev ved hjælp af kulstof 14-datering dateret til årene 135 til 335 e.Kr. Damtorpmanden levede altså i jernalderen. Moseliget er nu udstillet på arkæologisk museum på Gottorp Slot i Slesvig.