Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Danmarks Socialdemokratiske Ungdom
DSU
 
Formand Katrine Evelyn Jensen
Næstformand Carl Emil Lind Christensen
Forbundssekretær Signe Kaulberg Jespersen
 
Grundlagt 1920
Hovedkontor Ramsingsvej 30,
2500 Valby
Antal medlemmer 1.861 (ifølge DUFs 2022-opgørelse)[1]
Moderparti Socialdemokratiet
 
Politisk ideologi

Socialdemokratisme

Demokratisk socialisme
 
Website www.dsu.net
 
DSU's formand fra 2012-2014, Camilla Brejner Schwalbe, der blev den anden kvindelige formand i foreningens historie.
Efter Camilla Brejner Schwalbe blev Alexander Grandt Petersen formand for DSU de næste to år 2014-2016.

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) er en politisk ungdomsorganisation baseret på socialdemokratismen. DSU har siden stiftelsen haft tætte bånd til arbejderbevægelsen, og udgør i egen optik dennes politiske ungdomsorganisation.

DSU er medlem af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), International Union of Socialist Youth (IUSY), Young European Socialists (YES) og Forbundet Nordens Socialdemokratiske Ungdom (FNSU).

DSU er med 50 aktive afdelinger og lidt mere end 1.850 medlemmer Danmarks næststørste politiske ungdomsorganisation målt på medlemmer (efter Venstres Ungdom).[1]

DSU og Socialdemokratiet[redigér | rediger kildetekst]

DSU er tilknyttet Socialdemokratiet og samarbejder i forbindelse med kampagne og valgkampe. DSU er derudover repræsenteret i Socialdemokratiets hovedbestyrelse og kongres som delegerede. Samtidig er DSU blevet det forum hvorfra en stor del af fremtidens Socialdemokratiske politikere udklækkes.

Ved folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december 2015 anbefalede DSU sammen med moderpartiet Socialdemokratiet et ja.[2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

DSU blev stiftet i 1920 efter splittelsen mellem socialdemokrater og kommunister på baggrund af 1. verdenskrig og den russiske revolution.

I 1919 havde et flertal i den socialdemokratiske ungdomsorganisation, Socialdemokratisk Ungdomsforbund (SUF), brudt med partiet og var 9. november 1919 med til at grundlægge Venstresocialistisk Parti, som i 1920 blev til Danmarks Kommunistiske Parti. En række SUF-afdelinger, som ikke ønskede at bryde med partiet, stiftede i stedet DSU.

I en del år brugtes forkortelsen DsU (med lille s), fordi retstavningen indtil 1945 foreskrev at Danmark og navneordet Ungdom stavedes med stort. Det blev dog også brugt efter 1945 for ikke at støde sammen med Dansk Skak Union.

DSU har i hele sin levetid været rugekasse for mange mennesker, som senere er blevet ledende skikkelser i Socialdemokratiet. Blandt dem statsminister Jens Otto Krag, udenrigsminister Per Hækkerup og forsvarsminister Hans Hækkerup. Blandt den nuværende generation af socialdemokratiske politikere har bl.a. Henrik Sass Larsen, Morten Bødskov og Mette Frederiksen en fortid i DSU. Også Johanne Schmidt Nielsen startede sin politiske karriere i DSU Odense.

I efteråret 2017 forlod DSU's formand Lasse Quvang Rasmussen pludselig sin formandspost. DSU's hovedbestyrelse konstituerede derpå Frederik Vad som ny forbundsformand,[3] og han blev siden i april 2018 genvalgt som forbundsformand på DSU's kongres. I 2019, hvor der verserede flere sager i pressen om seksuelle krænkelser i andre ungdomspartier, kom det offentligt frem, at Lasse Quvang Rasmussen i 2017 havde måttet gå af i utide på grund af grænseoverskridende adfærd overfor flere kvindelige DSU'ere.[4][5]

Da Danmark i juni 2019 fik en socialdemokratisk regering, blev den af den politiske kommentator Noa Redington kaldt en ”DSU-regering”, da 15 ud af de 20 ministre var tidligere aktive i DSU.[6][7]

Struktur[redigér | rediger kildetekst]

DSU er bygget op af en lang række lokalafdelinger, som er de mindste lokale led. Disse afdelinger indgår i distriktsorganisationer, der følger storkredsgrænserne. En ikke-udtømmelig liste kan findes på DSU-afdelinger og DSU-distrikter.

DSU's ledelse består af to dele: Et kongresvalgt forretningsudvalg på 9 medlemmer og en hovedbestyrelse, som består af formændene fra lokalafdelingerne, distriktsekretærene og forretningsudvalget.

Samtidig har Frit Forum, beskrevet senere i artiklen, en helt speciel status og har egne aktiviteter. Dog har Frit Forum-afdelingerne status som DSU-afdelinger på lige fod med de "normale" afdelinger.

Ydermere har DSU en række udvalg og grupper. Et aktivitets- og kursusudvalg (forkortet AKU) står for planlægning og afvikling af DSU's kursusweekender, et internationalt udvalg (forkortet IU) koordinerer DSU's mange partnerskabs- og udviklingsprojekter i primært Asien, Mellemøsten og Nordafrika, et fagligt udvalg (forkortet FAU) koordinerer fagpolitiske indsatser og politikudvikling, og en redaktion tager sig af DSU's medlemsblad DSU'eren. Derudover findes en række ad hoc-projektgrupper.

DSU er derudover medejer af kursusejendomen Ankersminde, opkaldt efter Anker Jørgensen, som ligger et stykke uden for Vissenbjerg på Fyn. Her afholdes der weekendkurser, sommerlejre, samt andre aktiviteter. Den anden ejer er DUI-Leg og Virke.

Skolevalgsresultater[redigér | rediger kildetekst]

DSU har deltaget i alle skolevalg, der har været afholdt af Dansk Ungdoms Fællesråd og Folketinget. Ved skolevalg 2015 fik DSU og Socialdemokratiet 17,6 % af stemmerne svarende til 32 mandater i Folketinget og blev dermed valgets næststørste parti. Ved skolevalg 2017 fik DSU og Socialdemokratiet 15,6 % af de afgivne stemmer svarende til 28 mandater og blev igen næststørst. Ved skolevalg 2019 lykkedes det DSU og Socialdemokratiet at erobre positionen som Danmarks største parti blandt skoleeleverne med 22,6 % af de afgivne stemmer svarende til 41 mandater.[8] Ved Skolevalg 2021 blev DSU også størst med 23,4 % af stemmerne.[9]

Skolevalgsresultater
Valg Formand Stemmer % Mandater +/- Mærkesag #1 Mærkesag #2 Mærkesag #3
2015 Alexander Grandt Petersen 17,6
32 / 175
Uændret Bedre og billigere offentlig transport Bekæmp farligt børnearbejde Afskaf social dumping
2017 Lasse Quvang Rasmussen 7.029 15,6
28 / 175
Fald4 Gratis psykologhjælp til unge under 25 Højere ydelser til arbejdsløse Sexmobning på skoleskemaet
2019 Frederik Vad 13.650 22,6
41 / 175
Stigning13 Kortere skoledage i folkeskolen Hæv afgiftencigaretter Gør aktiv dødshjælp lovligt
2021 11.467 23,5
42 / 175
Stigning1 Afskaf brugerbetaling på psykologhjælp Hårdere straffe for vold Niveauinddeling i folkeskolen
2024 Katrine Evelyn Jensen 15,99
29 / 175
Fald13 Gør arbejde for unge under 18 skattefrit Hårdere straffe for vold Indfør tolærerordning i folkeskolen

Frit Forum[redigér | rediger kildetekst]

I DSU findes også Frit Forum, der tidligere var en selvstændig socialdemokratisk studenterorganisation. Siden 1973 har Frit Forum formelt været en del af DSU. Samarbejdet med DSU er primært en formalitet, idet Frit Forum og DSU bejler til forskellige medlemssegmenter. Frit Forum retter sig mod universitetsstuderende, der ikke nødvendigvis er under 30 år, hvorimod DSU er en regulær ungdomsafdeling for Socialdemokrater under 30 år. Frit Forum har selvstændig ledelse, det såkaldte studentersekretariat, men afdelingerne i de forskellige universitetsbyer fungerer i reglen autonomt. Mange socialdemokrater har startet deres karriere i Frit Forum; bl.a. Erhard Jakobsen (foreningens stifter), Poul Nyrup Rasmussen, Svend Auken og Mogens Lykketoft.

Nuværende formand for Frit Forum er Birk Grave

Formænd[redigér | rediger kildetekst]

Forbundssekretær[redigér | rediger kildetekst]

Forretningsudvalget[redigér | rediger kildetekst]

Forretningsudvalget vælges på kongressen og udgør sammen med DSU's Hovedbestyrelse den øverste myndighed mellem DSU's kongresser, der typisk afholdes i lige årstal i Store Bededagsferien. Seneste kongres blev afholdt 27-29 maj 2022 i Vejen Idrætscenter.

  • Medlemmer af forretningsudvalget:
    • Forbundsformand: Katrine Evelyn Jensen, DSU Favrskov
    • Forbundssekretær: Signe Kaulberg Jespersen, DSU Roskilde
    • Næstformand: Carl Emil Lind Christensen, DSU Ballerupkredsen
  • Øvrige medlemmer af Forretningsudvalget:
    • Daniel Buur Christensen, DSU Herning (Hovedbestyrelsessekretær)
    • Mads Hvidbjerg Kristensen, DSU Vesterbro-Sydhavnen (International sekretær)
    • Astrid Seerup Haas, DSU Roskilde (Afdelingssekretær Østdanmark)
    • Stine Falk Eiby, DSU Randers (Afdelingssekretær Vestdanmark)
    • Mads Nikolaj Simonsen, DSU Amager (Faglig sekretær)
    • Anne Katrine Dalsgaard, DSU Skanderborg (Kursussekretær)

Socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der startede i DSU[redigér | rediger kildetekst]

Blandt tidligere DSU'ere der efter 2019-valget sidder i den socialdemokratiske folketingsgruppe er:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Christiansen, Erik (1970): Ung i politik. Danmarks Socialdemokratiske Ungdom 1920-1970, Haderslev